U nastavku se nalazi razgovor sa oba učenika iz tima OŠ "Sjenjak" koji su osvojili treće mjesto na prvom online Takmičenju u kodiranju uz pomoć micro:bita.

U toku priprema za ovo takmičenje, učenici su učili o timskom radu, kritičkom razmišljanju i sticali nove vještine. Iskustvo tokom pripreme ideje i realizacije iste je učenicima zasigurno donijelo mnogo korisnog znanja koje će kasnije koristiti u svojim profesijama. Znanje o kodiranju im je sada na većem nivou kako su nam i sami istakli više puta. 
Na pitanje o budućoj profesiji Adnan nam je rekao slijedeće: "Profesija koju ću izabrati se mnogo odnosi na kodiranje i upravo na rješavanje problema i korištenja kritičkog razmišljanja, tako da će mi ovo iskustvo jako pomoći u budućnosti."
O istoj temi Din ima slijedeće planove: "Profesija koju želim izabrati je kodiranje, odnosno da budem programer. Kritičko razmišljanje i rješavanje problema, koje sam ovim iskustvom stekao, će mi biti veoma korisni."

Timski rad ih je naučio mogućem lakšem radu i djelovanju tokom problema iz više uglova, sve u cilju najbolje verzije rješenja kojem teže. U timskom okruženju i inspiracija je više prisutna, pa su tako došli na ideju uštede električne struje u školskim objektima, čime pomažu svom okruženju na povoljan način. 

Pored dugoročno pozitivnih ciljeva, sami časovi uz micro:bit su, kako nam kažu učenici, mnogo zanimljiviji i korisniji za njih, na zabavan način imaju priliku mnogo više naučiti i postići u smislu projekata.

Din i Adnan nakon razgovora poručuju svim vršnjacima da se prijave i odmah krenu sa pripremama projekta, kako zbog lijepog iskustva i novih prijatelja tako i zbog proširenja vidika na polju znanosti i kodiranja. "Nemate se čega bojati, i mi smo se prijavili da naučimo nešto novo, a postigli smo i mnogo više."

Ispod se nalazi video o ideji koju su realizirali Adnan Ademović i Din Softić:

Podijelite sadržaj