Like is not enough

U saradnji s Ambasadom Velike Britanije u Sarajevu i portalom Buka, podstičemo lidere nevladinih organizacija, lokalne aktiviste, mlade političke lidere i medije da unaprijede svoje vještine i mreže kako bi lakše ostvarili svoje pravo na efikasan angažman u stvaranju pozitivnih društvenih promjena.

Programske aktivnosti uključuju obuku koju pružaju eksperti British Councila i Buke; cilj obuke je unaprijediti vještine učesnika u oblastima lobiranja, zagovaranja, umrežavanja i društvenih medija. Učesnici su pojedinci koji već rade kao lokalni aktivisti i lideri NVO, kao i mladi političari blisko povezani s medijima. Mi smo tu da im pomognemo na putu ka društvenim promjenama. 

Nakon sesija obuke, British Council  je podržao 6 zagovaračkih inicijativa koje su kreirali i vodili timovi učesnika, lidera društvenih pomjena:

1. Udruženje ANEA: "Tiket ima i drugu stranu" (Gračanica)

Ova inicijativa je imala za cilj podizanje svijesti o opasnostima sve rasprostranijeg trenda klađenja među mladima u Gračanici. Aktivnosti u sklopu inicijative su uključivale informisanje roditelja o simptomima i posljedicama klađenja kao i podsticanje lokalne zajednice kako bi lakše prepoznali postojeću situaciju te uveli stalne programe prevencije klađenja u školski sistem. 

2. Udruženje "Nova Romska Nada": "Lobiranjem prema strukturama vlasti stvoriti bolji položaj Roma na području općine Lukavac" (Lukavac)

Ova sjajna inicijativa ima za rezultat oformljivanje budžeta u općini Lukavac za 2014. godine za implementaciju nacionalnih akcionih planova romske populacije.

 3. Omladinska organizacija Čisto srce: “Dom mladima” (Prijedor)
Ova zagovaračka inicijativa je imala za cilj pokretanje Doma mladih u Prijedoru. Prijedor je grad sa dosta omladine i dosta omladinskih organizacija. Većina nisu imali prostor za rad te su stoga bili manje aktivni.

4. Udruženje: Romska djevojka – Romani Ćej: Radio emisija “Mala Evropa” (Prnjavor)
Ovaj program je imao za cilj pokretanje radio emisije “Mala Evropa” na jezicima nacionalnih manjina. Zajedničkim radom predstavnika nacionalnih manjina, medija i opštinskih predstavnika moguće je bilo inicirati kvalitetan program koji utiče na mišljenje javnosti spram nacionalnih manjina.

5. Omladinsko udruženje “Reaktiviraj”: “Studentske muke” (Zenica)
Ovom inicijativom aktivisti su uspjeli ukinuti porez na ovjeru i izdavanje dokumenata u opštini.

6. Udruga za održivi razvoj “Uzor”: “Osnivanje centra za neformalno obrazovanje” (Žepče)
Ova inicijativa je rezultirala u formiranju doma mladih u opštini Žepče gdje se sada održavaju kreativne radionice, radionice za mlade, javne rasprave itd.

 

 

Lajkajte nas na Facebooku kako biste vidjeli fotografije i vijesti o projektu. Za više informacija kontaktirajte Emira Omeragića

Vanjski linkovi

Podijelite sadržaj