U junu 2014. godine, mjesec dana nakon što je Bosna i Hercegovina pogođena katastrofalnim poplavama, u Sarajevu je igrala predstava “Hamlet” u režiji Dominica Dromgole-a kao dio svjetske turneje povodom obilježavanja 450 godina od rođenja Shakespeare-a. Sva zarada od prodaje ulaznica je usmjerena ka društveno korisnim projektima čiji je cilj oporavak zajednica od poplava. 

Predstavu su u bosanskohercegovačkoj etapi svjetske turneje ugostili British Council u Bosni i Hercegovini, Internacionalni teatarski festival MESS i Narodno pozorište, a organizovana su dva performansa.

Sredstva prikupljena od prodaje karata je dobilo sedam društveno korisnih projekata koji se trenutno implementiraju u Žepču, Gračanici, Lukavcu, Maglaju, Prijedoru i Bijeljini – mjestima koja se još uvijek oporavljaju od posljedica poplava iz maja 2014. godine.

“Mi plešemo!” – Udruženje mladih Eureka

Teatarska predstava “Cabares Cabarei”, u izvedbi slavnog bosanskog glumca Zijaha Sokolovića i kreativne radionice (ples, sport) imaju za cilj pomoći djeci od 5-10 godina da se oporave od trauma uzrokovanih poplavama u Maglaju i Žepču.

“Elementarne nepogode: Informacije za građane” – ANEA mladi Gračanice

Cilj projekta je umanjiti opšte stanje panike stanovništva tokom poplava kroz edukacije o koracima koje stanovništvo treba poduzeti pri proglašenju stanja elementarnih nepogoda. 

“Dnevni centar” – Nova Romska Nada Lukavac

Obnova dnevnog centra koji će se koristiti u obrazovne svrhe Romske populacije u Lukavcu.

“Humanitarna Eko Fortuna” – Omladinsko humanitarno udruženje: Čisto Srce Prijedor

Radionice za mlade iz Prijedora – vještine popravke i pravljenja namještaja koristeći reciklirani materijal.

“72 sata bez kompromisa pomaže Maglaju i Vidovicama” – Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II

Prikupljanje i reciklaža PET i drugog materijala, te čišćenje groblja uništenog od poplava na području Maglaja i Vidovicama.

“Srcem za Žepče”, Info-Educa Žepče

Ovim projektom će se omogućiti dolazak do ljudi koji su već dva mjeseca izolovani od ostatka opštine, ubrzati će se proces restauracije stambenih zgrada i kuća te će se obezbijediti pitka voda.

“Juniori za Seniore”, Društvo gerontologa Bijeljina

Pomoć starijem građanstvu da se oporavi od poplava na području Bijeljine kroz radionice i društvena okupljanja.

Pratite nas na Facebooku za nove informacije o projektima. 

Podijelite sadržaj