Učenici iz Ugljevika

Na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, u okviru projekta British Council-a “Škole za 21. vijek”, održano je takmičenje u kodiranju na kome su učestvovali učenici iz 13 osnovnih škola širom regiona. Pametna kuća kojom se upravlja pomoću senzora koje pokreće mobilna aplikacija, pobjednički je projekat Regionalnog takmičenja. Njegovi tvorci su Nemanja Rikić i Ana Marija Todorović, učenici osnovne škole Aleksa Šantić iz Ugljevika. Kao nagradu, prvoplasirani tim je dobio put na međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju “Bett Show”, koji se održava u januaru 2020. godine u Londonu.

Pogledajte specijalnu emisiju koju je sa njima u Londonu uradio BHRT.

Sa Nemanjom i Ana Marijom imali smo priliku i da razgovoramo i da ih pitamo šta misle o radu sa micro:bitom i o čemu se u njihovom pobjedničkom projektu zapravo radi.

INTERVJU

Šta si pomislio kad si prvi put vidio micro:bit i da li si znao šta se sve sa njim može napraviti? 

Nemanja: Kad sam prvi put vidio micro:bit nisam očekivao da tako neka mala stvarčica može dosta stvari uraditi, a nije ni puno teško raditi sa njom.

Koliko vremena je bilo potrebno da se savlada korištenje micro:bita?

Nemanja: Za početak nije potrebno puno vremena, ali za neke naprednije stvari trebalo je malo više truda.

Možete li nam reći ukratko o vašem projektu i koliko vam je trebalo vremena da se spremite?

Nemanja: Spremali smo se mjesec dana, svaki dan redovno. Naš projekat je „pametna kuća“ koju smo kodirali da možemo putem telefona na njoj otključati i zaključati vrata, da ima alarm na gas i dim, da upalimo ili ugasimo svjetlo, i slično. U suštini smo željeli da olakšamo stvari koje u kući radimo u svakodnevnom životu. 

Koliko je micro:bit bitan u učenju nečega novog?

Ana Marija: Pa jeste, jer smo pored druženja i naučili mnogo toga novog što ranije nismo znali. Zato smo zahvalni našim nastavnicima. 

Jel kodiranje i za dječake i za djevojčice?

Ana Marija: Jeste, vidjeli smo i danas ovdje da su prisustvovale brojne djevojčice i to mi je jako drago. Iskreno vjerujem da i djevojčice mogu biti programeri.

Podijelite sadržaj