Ena Čaušević, glavna i odgovorna urednica, Radio Active Zenica

Mladima u medijima potrebna je podrška na svim nivoima. Stoga sam kao novinarka i urednica, još uvijek na početku karijere, smatrala da je učešće u Media for All odlična prilika za mene i moj tim. Kao omladinska redakcija, svakodnevno se trudimo da poboljšamo svoj rad, a Media for All programi su bili prilika koja će nam donijeti mnogo novog znanja i iskustva. Koncept koji nudi saradnju sa medijima i organizacijama iz regiona mi je jako drag jer ti kontakti uvijek imaju i potencijal da postanu prijateljstva nakon projekta.

Đurđa Radulović, novinarka, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore

Te 2021. godine, tek sam ušla u novinarstvo i objavila svoje prve istraživačke tekstove. Zbog toga su programi Media for All i prilika da u njima učestvujem bili pravi vjetar u leđa.   Mentorski program za žene u medijima omogućio mi je ne samo poznanstvo sa mojom sjajnom mentoricom, Mašom Mileusnić, nego i drugim novinarkama iz cijele regije. Tokom ovog programa, mogla sam postavljati brojna pitanja svojoj mentorici što je bilo od neprocjenjive važnosti, jer tada nisam imala završen novinarski fakultet, niti stalni novinarski posao kroz koji bih svakodnevno učila.  

Nemanja Marinović, novinar i izvršni urednik, Omladinski portal Zoomer

Naša medijska situacija je takva da su mladi mediji, a prije svega mediji ZA mlade, koje kreiraju mladi, gotovo nevidljivi, ekonomski neodrživi i postoje samo zahvaljujući ogromnoj volji pojedinaca koji su spremni da ulažu sebe dalekoiznad svojih kapaciteta jer su uvjereni da mogu napraviti pozitivnu promjenu. Za ovakve medije je vrlo malo programa podrške, a vrlo često programi podrške su takvi da ne slušaju mlade redakcije i njihove realne potrebe – već ih medijski stručnjaci kreiraju na osnovu svojih uvjerenja i predrasuda o tome kako mladi mediji trebaju izgledati.

Geri Emiri, novinar i glavni i odgovorni urednik, Amfora Media

Program Media for All bio je kao „akademija“ za Amfora Media. Tokom ovog programa, naš tim je razvio nove pristupe i poboljšao profesionalno izvještavanje.   Također, naša publika se više angažirala, što nam je pomoglo u kvalitetnijem izvještavanju.       Mladi profesionalci se suočavaju sa brojnim izazovima u medijskom okruženju koje je sve ranjivije na društvena i politička dešavanja. S druge strane, mali mediji u kojima rade mladi profesionalci imaju ograničene tehničke i finansijske mogućnosti.  

Podijelite sadržaj