Glavni motiv za učešće u projektu Media for All bila je mogućnost za pohađanje obuka i radionica.

U Vidi Vaka težište naših priča stavljamo na pronalaženje rješenja za specifična pitanja na kojima radimo. Uglavnom radimo na pričama koje nisu zastupljene u većini medija, a u budućnosti želimo dati prioritet pronalaženju rješenja za probleme istaknute u tim pričama. Stoga mi je obuka bila jako važna – pomogla mi je da shvatim kako da uložim više truda u pronalaženje savršenog modela rješenja, odnosno da davanje ideje za rješenje nije dovoljno, nego je potreban dublji rad na suštini problema, kako bi se identificirao sam problem, njegov izvor, shvatilo da li se promjena može postići, identificirale moguće prepreke i ponudilo konkretno rešenje. Kroz obuku sam usvojila nove tehnike vođenja intervjua koje mogu koristiti sa svojim sagovornicima i naučila kako da biram sagovornike. Kada su u pitanju globalni svjetski problemi, smatram da je vrlo važno upoznati se sa iskustvima kolega iz drugih zemalja, kako bi se unaprijedilo novinarsko izvještavanje i razmijenila različita iskustva. Uvijek ima prostora za dopunjavanje naših priča, kako bismo aktivno doprinijeli pronalaženju rješenja za sistemske probleme, posebno u društvu poput našeg.

Radionice su mi pomogle u radu u smislu da sada više razmišljam koga da uključim u svoje priče, odnosno od koga da tražim odgovore na određene teme i da li su oba roda ravnopravno zastupljena, jer ranije taj segment nisam mnogo uzimala u obzir. Stoga, i mi kao novinari, možemo saznati na koliko ključnih pozicija i u koliko institucija su žene zastupljene.

Na radionici o rodnim dezinformacijama sam naučila da se dezinformacije zasnivaju na rodno zasnovanim lažnim ili obmanjujućim informacijama o ženama, s ciljem diskreditacije žena i djevojaka. Javnost često ne primjećuje dezinformacije i ne može ih prepoznati kada se plasiraju u masovnim medijima, a one su sve češće. Dakle, ako želimo ravnopravno društvo, mediji se moraju više truditi da prepoznaju rodne dezinformacije i da ih iskorijene.

Ovakvi programi su važni za mlade profesionalce - ne samo zbog finansijskog dijela, nego i zbog sticanja novih i drugačijih vještina i iskustava. Osim toga, ovi studijski programi i radionice su brz način za uspostavljanje mreže mladih profesionalnih novinara i novinarki sa Balkana, što doprinosi sticanju novih iskustava i pruža uvid u percepcije drugih.

Podijelite sadržaj