Program Media for All bio je kao „akademija“ za Amfora Media. Tokom ovog programa, naš tim je razvio nove pristupe i poboljšao profesionalno izvještavanje.

 

Također, naša publika se više angažirala, što nam je pomoglo u kvalitetnijem izvještavanju.

 

 

 

Mladi profesionalci se suočavaju sa brojnim izazovima u medijskom okruženju koje je sve ranjivije na društvena i politička dešavanja. S druge strane, mali mediji u kojima rade mladi profesionalci imaju ograničene tehničke i finansijske mogućnosti.

 

„Formula“ podrške koja je ponuđena kroz projekat Media for All iznjedrila je nešto što bi se moglo smatrati prvom takvom inicijativom u Albaniji.

 

Kombinacija teorije, podrške u opremi i provedbe u praksi pokazala se efikasnom za Amfora Media. Razvili smo naše standarde izvještavanja i angažiranja publike.

 

 

 

Prvi put smo u naše medije uveli dva vrlo kreativna formata posvećena mladima. Video serijal „Kultura u jednoj minuti“ bio je novina za internetske medijske sadržaje u Albaniji. Za otprilike jednu minutu, iznijeli smo vrlo zanimljive historijske informacije, u kombinaciji sa izvještavanjem i interaktivnom grafikom.

 

 

 

Serijal podcasta „Glas kulture“ također je pomogao da se Amforin fokus proširi. Otišli smo i dalje od kulturnog nasljeđa i arheologije; izvještavali smo o društvenim pitanjima, digitalnim pravima i pravima žena. Uveli smo i likove i historijske događaje koji su važni za kolektivno sjećanje. Osnažili smo glas mladih i umjetnika.

 

 

 

Alat za Aktivno građansko izvještavanje (ECR) bio je uspješna forma za angažiranje publike. Ranije je Amfora bila osmislila nekoliko formi za angažiranje publike, ali nijedna nije bila uspješna. Alat ECR nam je donio revoluciju; stotine građana nam je poslalo kvalitetne izvještaje, obogativši naše članke dotad neobjavljenim informacijama, fotografijama i dokumentima.

 

 

 

Obuka koju smo prošli tokom projekta unaprijedila je naše novinarsko izvještavanje, u kombinaciji s tehnikama pisanja, snimanja i audio snimanja.

 

 

 

Također smo se više fokusirali na pojave vezane za dezinformacije, pogrešne informacije i lažne vijesti. Nakon mentorstva smo unaprijedili naše politike i izradili dva interna vodiča: „Vodič za sigurnost na radu“ i „Vodič za izvještavanje o rodnim pitanjima.“

 

 

 

Podrška u opremi nam je bila neprocjenjiva; naše istraživačko novinarstvo je sada mnogo sigurnije. Koristimo opremu za daljinsku komunikaciju i snimanje, što doprinosi sigurnosti naših novinara i novinarki kada istražuju uništavanje arheoloških ruševina.

Podijelite sadržaj