Training Bihac

British Council u Bosni i Hercegovini započinje novi ciklus obuka u sklopu programa „Škole za 21. vijek“. Nakon uspješno održanih treninga, te primijenjenih novih vještina u nastavi u četiri kantona i Republici Srpskoj, počinje se sa implementacijom u školama u Unsko-sanskom kantonu. Ovaj program, koji u Bosni i Hercegovini finansira Vlada Velike Britanije a sprovodi British Council, uključit će ukupno 44 direktora osnovnih škola kroz više dvodnevnih treninga, koji se održavaju od 19. do  22. oktobra.

Trening pokriva vještine kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i korištenje kodiranja u svim predmetima u osnovnoj školi. U sklopu programa, sve škole Unsko-sanskog kantona dobijaju i donaciju u vidu malih džepnih računara pod nazivom micro:bit, kako bi učenici lakše savladali komponentu kodiranja. Obrazovanje i sticanje novih vještina je uvijek na prvom mjestu, pa smo tako i u ovim izazovnim vremenima nastavili sa implementacijom programa uz poštovanje svih Covid-19 zaštitinih mjera. 

Na otvorenju prisutnima se obratila Amila Karavdić, projektni menadžer u British Councilu: „Važan dio programa Škole za 21 vijek su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti ključnih vještina i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad sa učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije. Izuzetno nam je zadovoljstvo da je ovo prepoznalo i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, te i u ovim izazovnim vremenima podržalo implementaciju programa u ovom kantonu.“ Otvaranju je prisustvovao i Pomoćnik ministra za predškolski odgoj i obrazovanje, osnovno obrazovanje i inkluziju gospodin Adnan Kreso. 

Program „Škole za 21. vijek“ se već skoro dvije godine sprovodi u Bosni i Hercegovini i za sada su programom pokrivene sve osnovne škole u kantonu Sarajevo, Zapadnohercegovačkom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Republici Srpskoj. Rezultati sprovođenja programa već se vide i u praksi jer su učenici iz Ugljevika osvojili prvo mjesto na regionalnom takmičenju u kodiranju na micro:bit uređajima održanom 2019. godine.

Općenito o programu

Škole za 21. vijek je ambiciozni trogodišnji obrazovni program vrijedan 10 miliona funti koji je osmislila i provodi organizacija British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

Cilj ovog programa, koji se realizuje u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica, je da milion učenika u dobi od 10-15 godina ovlada vještinama kritičkog razmišljanja i rješavanja problema. Pored ovladavanja vještinama kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, djeca će usvojiti praktične vještine kodiranja i imati priliku za usavršavanje svojih vještina kroz kodiranje fizičkih uređaja (eng. physical computing).

 

Podijelite sadržaj