Online Coding Challenge, image

U srijedu, 7. oktobra održali smo prvo Takmičenje u kodiranju uz upotrebu micro:bit računara u online formatu. S obzirom na još uvijek nestabilnu situaciju sa virusom Covid-19, željeli smo da zaštitimo zdravlje svih učenika, nastavnika, članova žirija i naših kolega, te smo odlučili da se prijava na takmičenje kao i sam događaj održe digitalno.  

Pobjednički projekat zove se „Pametni solarni paneli“, a napravili su ga učenici Dino Zukić i Kenan Avdić, pod mentorstvom nastavnika Miralema Bajrića. Cilj projekta je energetska efikasnost, očuvanje okoliša kao i osvetljenje okoliša kroz solarnu energiju.

Osnovna škola „Mejdan“ iz Tuzle osvojila je drugo mjesto sa projektom pod nazivom „Seevoice“, a napravili su ga učenici Haris Osmanović i Mirza Salamović uz mentorstvo nastavnice Alise Pejić. Ovaj humani projekat je prvenstvo namijenjen učenicima i učenicama, ali i svim drugim ljudima sa oštećenim sluhom. Njegova svrha je unapređenje rada i lakše učestvovanje u redovnoj nastavi.

Učenici Dino Softić i Adnan Ademović iz osnovne škole „Sjenjak“, takođe iz Tuzle, kreirali su projekat "Automatska regulacija rasvjete u školskim učionicama" pod mentorstvom Zlatana Mehikića. Ovaj projekat je osvojio visoko treće mjesto. Njihova motivacija za kreiranje ovog projekta je velika ušteda električne energije u svakoj učionici u školi upotrebom micro:bita i LDR senzora.

POGLEDAJTE VIDEO PREZENTACIJE POBJEDNIČKIH PROJEKATA

Na takmičenju su učestvovali i učenici slijedećih osnovnih škola: „Bukinje“ (Tuzla), „Desanka Maksimović“ (Trn), „Gnojnica“ (Gnojnica), „Kreka“ (Tuzla), „Podorašje“ (Podorašje), „Solina“ (Tuzla) i „Sveti Sava“ (Novi Grad).

Online događaj otvorili su ambasador Velike Britanije, NJ.E. Matthew Field i ministrica Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. 

Podijelite sadržaj