Mentorstvo je djelotvoran metod profesionalnog razvoja. Podstiče rast i motivaciju, unapređuje produktivnost i angažovanje, olakšava veze između učesnica, jača identitet žena u zajednici i njihov kolektivni identitet, pomaže da se proširi mreža profesionalnih kontakata, kreira mogućnosti za saradnju i razmjenu ideja i doprinosi jačanju samopouzdanja.

Realizovali smo dvomjesečni mentorski pilot program u periodu od februara do aprila 2021. godine sa ciljem osnaživanja žena u medijima. U ovom programu učestvovalo je petnaest korisnica mentorske podrške i šest iskusnih mentorki iz šest zemalja Zapadnog Balkana. Korisnice mentorske podrške uparene su sa iskusnom mentorkom u oblasti medija. Mentorke su im davale savjete o raznim vrstama izazova, ali su isto tako dijelile svoje znanje, iskustvo i mreže kako bi podržale svoje polaznice. Ovo je bila prilika za učenje, postavljanje pitanja i doživljavanje različitih stanovišta.

Korisnice mentorske podrške su se dva puta nedjeljno sastajale sa svojim mentorkama i radile na ostvarivanju ciljeva ličnog i profesionalnog razvoja. Korisnice mentorske podrške su takođe učestvovale na radionicama i u konsultacijama u cilju razmjene iskustava, osvrta na mentorski proces i međusobnog umrežavanja.

Upoznajte mentorke

Sarađivali smo sa novinarkama iz cijelog regiona sa iskustvom rada u različitim medijima i uparili ih sa polaznicama mentorske obuke iz različitih zemalja. Po završetku programa, zamolili smo mentorke da se osvrnu na svoja iskustva. Sve mentorke su prihvatile učešće jer su željele da pomognu mlađoj generaciji, ali su uvidjele da su i mnogo naučile od svojih polaznica.

Valbona Sulçe

Valbona Sulçe je samostalna novinarka, medijska istraživačica i trenerka iz Tirane, Albanija. Karijeru je započela kao politički izvještač i voditeljka. Dosta piše i predaje na temu izveštavanja o različitostima. 

Elira Çanga

Elira Çanga je iskusna albanska novinarka, ekspertkinja za medije i trenerka. Trenutno vodi projekat Media in Focus koji Evropska unija finansira u Albaniji i radi na jačanju medija u službi javnosti i obogaćivanju nastavnog plana i programa za školu novinarstva.  

Marina Riđić

Marina Riđić je TV voditeljka, novinarka i ekspertkinja za komunkaciju. Njen rad, trenutno na Aljazeera Balkans, obuhvata preko 3000 TV emisija, intervjua, prenosa uživo i dokumentarnih filmova, sa fokusom na politiku. 

Dušanka Duška Pejović

Dušanka Duška Pejović je novinarka preko 20 godina i trenutno radi kao urednica- novinarka na Radio- televiziji Crna Gora. Dugo godina radila je za međunarodne organizacije kao ekspertkinja, konsultantkinja, istraživačica, trenerka i analitičarka u oblasti medija i komunikacija, rodne ravnopravnosti i participativnog pristupa.

Žaneta Skerlev

Žaneta Skerlev je kolumnistkinja, koja piše nedeljne kolumne za dnevne novine i veb-sajtove u Makedoniji, prati rad medija na Balkanu i bivša je direktorka BBC World Service u Makedoniji.

Maša Mileusnić

Maša je provela skoro 30 godina na televiziji kao izvještač, voditeljka vesti, urednica, korespondetkinja i konsultantkinja za medije. Iako više nije aktivna u oblasti novinarstva, kao predvodnica tima Mreže novinarki protiv nasilja nad ženama, sarađuje sa medijima u okviru konkretnih programa i pomaže novinarima i novinarkama koji izvještavaju o nasilju nad ženama i djevojčicama. 

Šta su naše mentorke i polaznice obuke rekle o programu

Korisnica mentorske podrške - Tamara Urošević (SRB)

'Marina je odlična mentorka i pedagoškinja. Odvojila je vrijeme i posvetila se mom razvoju, mojim idejama i snovima. Isto tako, ona jako dobro čuje ono što joj govorim i velika je profesionalka! Sada radim (uz Marininu pomoć) na svojoj ideji za TV emisiju! Moram otići u Sarajevo da se susretnem sa Marinom, eto toliko su mi ovaj program i ona važni.'

Mentorka - Marina Riđić (BIH)

'Tamara je mlađa verzija mene - uvijek aktivna, uvijek u različitim ulogama - novinarke, feministkinje, aktivistice, poslovne žene... Razrađivale smo koncept za njenu TV emisiju, a pažnju smo obratile na radnju, scenarij, goste, najave, aranžman, budžet, partnere itd. Predstavila je svoju ideju uredniku na N1 u Hrvatskoj kao probu za pravi prodajni govor timu N1 u Srbiji. On je ocijenio njenu ideju kao veoma zanimljivu i rekao je da će je preporučiti kolegama sa N1 u Srbiji.

Dosta sam naučila o mlađoj generaciji novinarki i aktivistkinja, koristeći svež novi pristup i format Tamarinog veb-sajta za privlačenje "zumera" i milenijalaca. Oduševljena sam što sam imala ovu jedinstvenu mogućnost učiti od svake od vas u okviru ovog programa. Korisnice mentorske podrške su me natjerale da se preispitam sa više aspekata, pa sam se trudila da im na najbolji mogući način otvorim neka nova vrata u njihovim životima'

Korisnica mentorske podrške - Amra Džonlić (BIH)

'Mašino znanje je definitivno nešto što mi je bilo potrebno u životu. Zaista je bilo od velikog značaja za moje ciljeve i dalo mi je više samopouzdanja u vezi sa mojim ličnim i profesionalnim životom. Povećano samopouzdanje omogućilo mi je da postanem koordinatorka izrade našeg komunikacijskog plana za 2021. godinu. Rezultat je bio da sam napisala svoj prvi tekst za OCCRP mrežu.

Takođe sam uspostavila kontake sa ljudima na Balkanu, kao i u BiH, sa kojima se mogu povezati u budućnosti. Nisam imala predstavu da ove žene postoje, sada znam i zapanjena sam njihovim postignućima.'

Mentorka - Maša Mileusnić (SRB)

'Zahvaljujući spoju iz raja, mislim da su moje znanje, iskustvo i vještine bili od koristi Amri. Nisam mogla zamisliti koliko zadovoljstvo i osjećaj postignuća će mi donijeti ovaj program. Moja očekivanja su premašena.

Uspostavila sam veliki broj novih i jako dobrih kontakata i proširila svoju mrežu što mi je lično jako važno budući da radim na mapiranju mreža novinarki na Balkanu i okupljam novinarke za formiranje Balkanske mreže novinarki. Ovaj program pružio mi je nevjerovatnu priliku da upoznam sjajne novinarke, spremne za sudjelovanje u budućoj regionalnoj saradnji.'