Zaneta Skerlev piše: „Pregledavam bilješke koje sam vodila prije, tokom i nakon svakog sastanka i razgovora sa djevojkama kojima sam bila mentor. Ima napomena „da se uradi“, listi punih ideja, težnji, pa čak i nekih čudnih napomena. Vidim da smo počeli pažljivo,  približavajući se jedni drugima, ne sasvim sigurni da li će ovo polučiti rezultat. Sastanci preko Zooma mogu biti tako bezlični, e-poruke također - u redu, vidite se, ali ne možete čitati misli jedni drugima.

Ali onda vam padne na pamet da niste sami. Da ste dio grupe drugih žena, u medijima, i da njima vjerovatno iste stvari prolaze kroz glavu i dešavaju im se. I imate veliku podršku projekta, za sve vas, stalno je tu. I onda se dogodi. Zaista ste iznenađeni koliko brzo. Nakon drugog susreta, svi se osjećamo mnogo bolje. Moji polaznici i ja. To sam mogla vidjeti.

Počinjemo razgovarati, dijeliti, postavljati ciljeve. Rastu ambicije. Otkrivam da je Albina zapravo odlična novinarka i da možemo pričati o tome kako njenu političku emisiju učiniti još značajnijom. Ona mi šalje sve svoje programe. Ona sa mnom govori engleski, a ja pokušavam govoriti bosanski. A Elda, mlada studentica koja je na magisteriju u Italiji, sasvim sama i ne može da se druži zbog strogih COVID propisa - pričali smo šta želi da bude, sjedi u hladnom hodniku dok pričamo kako ne bi smetala cimeru. Ona tek treba odlučiti o svojoj budućnosti – novinarka, PR konsultant, ali je sretna mlada žena koja će svoj potencijal ostvariti u domovini, jer je pametna.

Oh, kako smo odjednom ambiciozni i opušteni. I kako je to sve normalno.

Šta smo postigli? Upoznali smo jedni druge i sve ostale. Sada smo dio grupe i zbog toga se osjećamo jačim i sigurnijim u sebe. Mi smo više od mentora i polaznika. Pratimo i pazimo jedni na druge. Znamo da ćemo biti tu jedni za druge. Zvuči malo patetično? Ne brinem. Jer to je istina. U ovom vremenu rata i nevolja i svih vrsta teškoća, Žene u medijima nam daje nadu da zajedno, podržavajući jedni druge, možemo ostvariti svoje ciljeve.

A to je, drage moje dame (i gospodo), neprocjenjivo!"

 

Podijelite sadržaj