Woman placing sticky note on whiteboard

Program Media for All podržava medije na Zapadnom Balkanu u razvoju njihovih poslovnih modela kako bi postali finansijski otporni i kreirali raspon različitih sadržaja u cilju boljeg povezivanja sa lokalnom zajednicom.

Mentori/ke i treneri/ce iz naše partnerske organizacije, Thomson Foundation, intenzivno su sarađivali sa 55 medija tokom proteklih šest mjeseci kako bi im pomogli realizovati svoje poslovne ideje. 

Mediji su sad na polovini realizacije projekta, a već izvještavaju o povećanom angažovanju publike i pozitivnim reakcijama na nove video, podkast i druge servise koje pružaju. Ovdje ističemo različite aktivnosti, proizvode i usluge koje su dobitnici naših grantova kreirali u regiji. 

Sa veb-sajtovima za pronalaženje posla, unaprijeđenim veb-stranicama i emisijama koje se emituju na nacionalnom nivou, dobitnici grantova u okviru programa Media for All prijavljuju povećano angažovanje publike i povećanu svijest o pričama o kojima izvještavaju i u svojoj lokalnoj zajednici, ali i na nacionalnom nivou. 

Program Media for All finansira Vlada Velike Britanije, a realizuje British Council zajedno sa svojim partnerima- BIRN, Thomson Foundation i INTRAC.

Priča iz svake od zemalja će na veb-sajtu biti predstavljena u vidu "traka".

Albanija

Slavljenje albanske kulture kroz podkaste i video zapise

Online medij, Amfora.al, producira seriju kratkih video zapisa pod nazivom ‘Kultura u minuti’ o drevnoj istoriji i kulturnom naslijeđu regije Drač. Koristeći grant koji su dobili u okviru programa Media for All planiraju proizvesti dvadeset epizoda. 

Prve tri epizode bile su toliko popularne da je tim Amfora.al bio pozvan da o projektu govori u nekoliko emisija na nacionalnoj televiziji. 

Pored video zapisa, tim producira i podkaste “Glas kulture” u kojima eksperti govore o različitim temama iz oblasti kulture tako da podstaknu diskusiju u javnosti.

Bosna i Hercegovina

Novi veb-sajt Radija Osvit značajno uvećava njihovu publiku

Sve više ljudi pristupa vijestima preko društvenih mreža ili mobilnog telefona, stoga je važno da mediji imaju moderne i pristupačne veb- sajtove. U okviru programa Media for All, petnaest medija je bilo u mogućnosti da ažurira ili zamijeni svoje postojeće veb- stranice i kreira nove, moderne veb-sajtove kroz koje se publika lako kreće.

Tim Radija Osvit je već uočio povećanje publike kroz broj posjeta i pratilaca koji konstantno raste otkad su pokrenuli novi veb-sajt. Ovo je prvi korak ka dostizanju njihovog krajnjeg cilja a to je ostvarivanje prihoda od sadržaja koji proizvode. 

Kosovo

RTV Puls – Eto Nas Kod Vas

Local station RTV Puls have produced five television shows from five Kosovo municipalities through the Media for All programme. You can watch the show "Eto nas kod vas" here, which explores the history, culture and heritage of the different regions. However, what makes the programmes different is that this small station broadcast them live using their own reporting vehicle. 

The remote program making by RTV Puls was made possible through the support of Media for All program. RTV Puls media van was equipped with necessary recording equipment and antennas that enabled recording and broadcasting of the program from the field. In this way, this local media outlet got literally closer to communities whose stories were covered by the Tv program Eto Nas Kod Vas. The same communities are at the same time the target audience of this media outlet.  

Eto Nas Kod Vas or Closer to You program reports on different local communities, their history and current developments. It also covers stories about local businesses, like agriculture, local tourism, trade and through which contributes to local economic development and promotion of the same communities beyond their immediate region.

Through these programs, RTV Puls is also raising awareness on local community issues, on local government functioning and the challenges that communities face on daily bases. By speaking with municipal authorities and making them part of these programs, RTV Puls is raising the awareness of municipal authorities as well on challenges that their citizens face.

You can read the full story of how this small, family-owned station grew its business from reporting on local stories to now covering large scale events across the region using specially adapted reporting vehicles. Discover how Nenad Milenković, a young owner and director of RTV Puls, who took over the job from his recently deceased father, developed this innovative approach in this article in Journalift

Crna Gora

Boka News: Lokalna rješenja za lokalne probleme grade povjerenje i povećavaju publiku

Boka News iz Tivta je jedan od najaktivnijih i najuspješnijih medija koji koriste alat za Aktivno izvještavanje građana (ECR), online platformu koja povezuje građane i ovaj medij u cilju razmjene ideja, informacija i podataka o lokalnim pitanjima.  

Pod vodstvom i uz mentorstvo Balkanske istraživačke mreže  (BIRN) i uz primjenu ECR alata, Boka News je uspjela proizvesti osam zaokupljajućih članaka sa rješenjima za lokalne probleme koji su potekli direktno od njihove lokalne publike. Pri istraživanju teme, Boka News bi objavila upitnik ili jednostavno zamolila svoju publiku za odgovor. U prosjeku, svaki put je učestvovalo 200 građana koji su iznosili lične uvide i pružali korisne informacije na datu temu. 

Obuhvaćene teme bile su od značaja za lokalnu zajednicu-uništavanje arhitektonskog i kulturnog naslijeđa, zaštita okoliša, pravni problemi u pogledu vlasništva nad priobalnom imovinom (plaže i pristaništa), izrada strategije za razvoj crusing-turizma i restitucija zemljišta na Aerodromu Tivat.

Kao rezultat ove aktivnosti, broj korisnika njihovog veb-sajta povećan je sa 66.049 koliko ih je bilo u novembru 2020. na 95.058 korisnika u avgustu 2021. godine. Trend rasta bio je uočljiv i na društvenim mrežama, budući da su stekli preko 2.500 novih pratilaca na Facebooku.

Sjeverna Makedonija

KumanovoNews: Od lokalnog do regionalnog medija

KumanovoNews je mali online informativni portal koji postaje regionalni medij uz podršku programa Media for All. Oni sada koriste multimedijalne novinarske tehnike, odnosno koriste tekst, slike, zvuk, video klipove i grafiku da ispričaju priče koje zaokupljaju publiku. Priče se sada također dijele na društvenim mrežama kao i na njihovom veb-sajtu. Povećali su broj čitalaca na dnevnom nivou za 25% u poređenju sa periodom prije intervencije. 

Od marta 2021. godine rade sa mentorima iz Thomson Foundation, nezavisne humanitarne organizacije koja obučava novinare širom svijeta za razvoj njihovih poslovnih ideja. KumanovoNews sada ima novi veb-sajt i opremu, angažovali su i dodatne kadrove i imaju mrežu dopisnika iz regije. Mentori su im također pomogli razviti sadržaj i marketinšku strategiju kako bi proširili obuhvat i doprli do novih publika. 

Medij sada proizvodi multimedijalni sadržaj o značajnim temama i događajima iz sjeveroistočnog dijela Sjeverne Makedonije, Od marta 2021, KumanovoNews je proizvelo oko 1.000 kratkih vijesti, 1.060 fotografija, šest multimedijalnih video priča i ilustrovalo šest priča infografikom i grafikom. Neke od ovih priča ponovo su objavljene u nacionalnim medijima. 

Srbija

Tri medija objavljuju mogućnosti za pronalaženja posla na svojim veb- sajtovima

Pored toga što na veb-sajtovima tri online medija na Zapadnom Balkanu mogu čitati o najnovijim vijestima, njihove publike sada mogu i pretraživati nove prilike za zapošljavanje. 

Dva online portala iz Srbije,  Ozon press iz Čačka i Pressek iz Kragujevca, i Nezavisen Vesnik iz glavnog grada Sjeverne Makedonije, Skoplja, uvode zasebne veb-stranice posvećene tržištu rada. Pored pružanja usluge svojim čitaocima, mediji mogu ostvariti prihod od poslodavaca koji oglašavaju upražnjena radna mjesta u svojim kompanijama. Tim Pressek medija već je utvrdio da oko 20.000 tražilaca posla svakog mjeseca posjećuje njihov sajt. 

Veb-sajtovi za traženje posla su u pilot fazi, ali inicijalni rezultati su ohrabrujući i mediji će nastaviti raditi sa svojim mentorom za razvoj poslovanja na daljnjoj nadogradnji i promociji ove usluge namijenjene njihovim čitaocima i potencijalnim oglašivačima. 

Családi Kör: Veći tiraž putem kupona za popust

Nedjeljnik na mađarskom jeziku, Családi Kör, uveo je kupone za novčane uštede u vidu dodatka koji se objavljuje svaka tri mjeseca. Svrha je da se poveća plaćeni tiraž i privuku novi oglašivači u cilju povećanja prihoda, ali i dodatnog unapređenja kontakta sa publikama.

Prema izveštaju sa Journalift, od objavljivanja prvog dodatka u avgustu, prodaja je povećana za 14%, dok je ukupni tiraž veći za 4%. Medij je također dobio pozitivne komentare od radnji koje nude popuste.

Podijelite sadržaj