Nakon Budve, Londona, Manchestera i Bristola, došlo je vrijeme za izmiještanje iz grada u selo. Naime - predstavnici digitalne industrije su od 21. do 23. februara imali priliku biti dio intenzivnog trening kampa u Mokrin Houseu, u Srbiji, prvom i najnaprednijem ruralnom habu u regionu.

Tokom trodnevnog boravka u Mokrinu, preko 40 učesnika projekta iz regiona je imalo priliku intenzivno raditi na najaktuelnijim temama, sa istaknutim ekspertima međunarodne digitalne scene. Brojna predavanja i radionice obuhvaćale su teme kao što su poduzetništvo u kompanijama 21. vijeka, menadžment digitalnih proizvoda, timska kultura, strateški marketing i razvoj digitalnog biznisa, razvoj i mapiranje digitalne zajednice i otkrivanje blockchain-a. Također, za sve one koji su započeli suradnju sa partnerima iz Velike Britanije, trening kamp je ujedno bio i prigoda za pripremu implementiranja njihovih zajedničkih projekata.

Trening kamp je otvoren predavanjem Habiba Leševića, gostujućeg profesora na „Cass Business School“ i „Royal College of Arts“ u Londonu, sa temom poduzetništva u 21. vijeku. Istaknuti predavači, među kojima su bili i Lazar Džamić, predstavnik Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda, Yiuwin Tsang, predstavnik kompanije „Disruptive Thinking“ iz Velike Britanije, Nana Radenković, suosnivač kreativnog haba Nova Iskra, kao i Jovana Tokić, predstavnica studija „Autheos“ iz Amsterdama, podijelili su svoje znanje i iskustvo i omogućili im da se na konkretnim primjerima upoznaju sa različitim pristupima rješavanju problema u svakodnevnom radu.

Larisa Halilović, direktorica British Councila za Bosnu i Hercegovinu i direktorica projekta „Digitalni gradovi“ je ovom prilikom izjavila: Izuzetno sam ponosna na dosadašnji uspjeh učesnika projekta. Način na koji su se povezali, uspostavili suradnju i podijelili svoja iskustva i znanje jedni sa drugima je zaista inspirativan. Posebno me raduje činjenica da će novostečena znanja moći praktično primijeniti u svom svakodnevnom radu i doprinijeti daljnjem jačanju odnosa Velike Britanije sa regionom Zapadnog Balkana. Ovi mladi ljudi svojom inovativnošću i poduzetništvom svakog trena mijenjaju svijet u kojem živimo i zadovoljstvo je biti spona koja ih povezuje.

Nastavite pratiti projekat ovdje i na našim društvenim mrežama, jer ćemo nastaviti dijeliti sa vama stvari naučene tokom kampa! 

Podijelite sadržaj