Kraj marta označio je i završetak tromjesečnog projekta Digital Cities. Dvodnevna završna konferencija održana u Birminghamu okupila je stručnjake i profesionalce iz industrije koji su sudjelovali kao govornici ili učesnici projekta.

Digital Cities je projekat koji podržava napredak, sigurnost i stabilnost kroz unapređivanje politika i strategija gradskih uprava u oblasti digitalne industrije i razvoj vještina i kapaciteta za saradnju profesionalaca širom Zapadnog Balkana i Velike Britanije.

Tokom tri mjeseca trajanja projekta učesnici su se međusobno povezali i ostvarili saradnju sa svojim kolegama iz Velike Britanije. Rezultat te saradnje je nekoliko vrlo interesantnih softverskih rješenja koja se razvijaju, kao i mnoštvo zajedničkih događaja širom regije na kojima se dijele znanje i iskustva.

Lista govornika na završnoj konferenciji sastojala se od univerzitetskih profesora iz Velike Britanije kao što su Birmingham Ormiston Academy i University of the West of England, kao i profesionalaca iz digitalne industrije, kako bi se čuo njihov pristup i ideje za dalji razvoj digitalne industrije u privatnom i javnom sektoru.

Stavljajući naglasak na otvorenu diskusiju i interaktivnost, prvog dana konferencije održane su prezentacije i panel diskusije na temu razvoja digitalnih strategija za gradove. Poslijepodne se sastojalo od dvije radionice (jedna za poduzetnike i druga za članove gradskih uprava i političare) na kojima su se detaljno obrađivale teme izložene na jutarnjim prezentacijama. Završna panel diskusija bavila se ulogom univerziteta u razvoju kreativnih digitalnih klastera.

Drugi dan završne konferencije je bio rezervisan za učesnike i prezentaciju njihovih projekata i zaključaka. Od razvoja video-igara do muzičkog softvera i hakatona, učesnici su pokazali kako uistinu nevjerojatne stvari mogu nastati kada se pravi ljudi udruže i surađuju!

Podijelite sadržaj