IELTS Academic – pripremite se za visoko obrazovno okruženje

Pomoću IELTS Academic testa procjenjuje se da li posjedujete odgovarajući novo znanja engleskog jezika koji je potreban za akademsko, visokoobrazovno okruženje. Ovaj test odražava neke od odlika akademskog jezika i procjenjuje da li ste spremni da započnete studiranje ili obuku.

Polažite ovaj test ukoliko želite da:

 • studirate na diplomskim ili postdiplomskim studijama bilo gdje u svijetu
 • aplicirate za studentsku vizu četvrtog stepena (Tier 4 Student Visa) na univerzitetu koji je Tier 4 Sponzor u Velikoj Britaniji
 • radite u nekoj profesionalnoj organizaciji u zemlji engleskog govornog područja.  

Ukoliko aplicirate za upis na univerzitet u Velikoj Britaniji za koji je neophodno polaganje testa IELTS for UKVI (Visas and Immigration). Saznajte više o testu IELTS za UKVI.

Trajanje: 2 sata i 45 minuta.

Format: Test ima četiri dijela: Slušanje, Čitanje, Pisanje i Govor. Kada se prijavite za polaganje IELTS testa sa British Council-om, test će se odvijati u zvaničnom British Council IELTS test centru.

Usmeni test možete polagati istog dana kada i ostale dijelove testa, ili do nedjelju dana prije ili poslije ostalih dijelova testa. Dobićete obavještenje unaprijed ukoliko se termin vašeg usmenog testa razlikuje od termina glavnog testa.

IELTS Academic test 1. dio: Zadaci slušanja

Trajanje: 30 minuta sa dodatnih 10 minuta za upisivanje odgovora na papir za odgovore

Format: Četiri zvučna snimka sa različitim akcentima.  

Odgovore ćete upisivati koristeći:  

 • odabir između više ponuđenih odgovora
 • povezivanje odgovarajućih stavki
 • označavanje dijagrama
 • završavanje započete rečenice.

Slušaćete četiri zvučna snimka izvornih govornika engleskog jezika i zatim upisati vaše odgovore na niz postavljenih pitanja.

 • Snimak 1 – razgovor između dvije osobe u svakodnevnom društvenom kontekstu.
 • Snimak 2 – monolog iz svakodnevnog društvenog konteksta, npr. govor o lokalnim objektima.
 • Snimak 3 – razgovor između četiri osobe u obrazovnom kontekstu ili tokom obuke, npr. univerzitetski profesor i student diskutuju o nekom zadatku.
 • Snimak 4 – monolog na akademsku temu, npr. univerzitetsko predavanje.

Ocenjivači će procjenjivati vašu sposobnost razumijevanja glavnih ideja i detaljnih činjeničnih informacija, mišljenja i stavova govornika, svrhu neke riječi kao i vašu sposobnost praćenja razvoja ideja.

IELTS Academic test 2. dio: Zadaci čitanja

Trajanje: 60 minuta

Format:

 • Tri duga odlomka za čitanje sa zadacima (uključujući dijagrame, grafikone ili ilustracije)
 • Tekstovi se kreću od opisnih i činjeničnih do diskurzivnih i analitičkih.

Test čitanja se sastoji od 40 pitanja, osmišljenih tako da testiraju širok spektar čitalačkih vještina. Tu spadaju površno čitanje, traženje glavnih ideja, detaljno čitanje, razumijevanje logičkih argumenata i prepoznavanje mišljenja, stavova i svrhe.

Ovaj dio sadrži tri duža teksta koji se kreću u rasponu od činjeničnih informacija do diskusija i analiza. Ovi tekstovi su uzeti iz knjiga, časopisa, magazina i novina. Njihova ciljna grupa je nespecijalizovana publika ali su prikladni i za ljude koji se upisuju na univerzitetske kurseve ili žele da ostvare status profesionalne akreditacije.

IELTS Academic test 3. dio: Pismeni zadaci

Trajanje: 60 minuta

Format:

 • Jedan pismeni zadatak kojim se opisuje, objašnjava ili rezimira tekst ili dijagram (minimum 150 riječi)
 • Jedan zadatak pisanja eseja (minimum 250 riječi).

Teme su od opšteg interesa i prikladne za testiranje kandidata koji se upisuju na diplomske i postdiplomske studije ili žele da ostvare status profesionalne akreditacije. Postoje dva zadatka:

 • Zadatak 1 – dobićete grafikon, tabelu, kartu ili dijagram, a vaš zadatak je da opišete, rezimirate ili objasnite informacije svojim riječima. Od vas se može zahtjevati da opišete i objasnite podatke, opišete faze procesa, kako nešto funkcioniše ili da opišete neki predmet ili događaj.
 • Zadatak 2 – pisanje eseja kao odgovora na neku tačku gledišta, argument ili problem.  

Odgovori na oba zadatka moraju biti u formalnom stilu.

IELTS Academic test 4. dio: Usmeni zadaci

Trajanje: 10 - 14 minuta

Format:

 • Intervju uživo sa vašim ispitivačem koji se sastoji iz kratkih pitanja o poznatim temama i detaljno izlaganje o jednoj temi.
 • Molimo imajte na umu sljedeće: u zavisnosti od lokacije test centra, od vas se može tražiti da usmeni dio testa zakažete za neki drugi dan.

Usmeni test procjenjuje vašu upotrebu govornog engleskog jezika. Svaki test se snima.

 • 1. dio - ispitivač će vam postavljati uopštena pitanja o vama i drugim opšte poznatim temama kao što su kuća, porodica, posao, studije i interesovanja. Ovaj dio traje između četiri i pet minuta.
 • 2. dio - dobićete karticu s temom o kojoj treba da govorite. Imaćete jedan minut da se pripremite prije nego što počnete da govorite najduže dva minuta. Ispitivač će vam zatim postaviti jedno ili dva pitanja na istu temu.
 • 3. dio - ispitivač će vam postaviti dodatna pitanja na istu temu. Ta pitanja će vam pružiti priliku da diskutujete o apstraktnijim idejama i pitanjima. Ovaj dio testa traje između četiri i pet minuta.

Prijavite se za polaganje IELTS Academic testa

Uspjeh počinje sa IELTS-om. Ukoliko je vaš cilj da studirate ili radite u zemlji engleskog govornog područja, IELTS Academic test je pravi test za vas.

Svi mi u British Council-u smo posvećeni pružanju podrške koja vam je potrebna kako biste uspješno položili vaš test. Kada se prijavite kod nas, dobijate besplatan neograničen pristup kursu Road to IELTS Last Minute. Tu spada devet video snimaka sa savjetima i tutorijalima, 100 interaktivnih aktivnosti i dva probna IELTS Academic testa za svaku od četiri vještine.

Nađi datum IELTS Academic testa

Prije nego što se prijavite za polaganje testa, kod organizacija u kojima se prijavljujete obavezno provjerite koji vam je test potreban.