Kada ću dobiti moje rezultate?

Ako ste polagali test na papiru, imat ćete pristup pregledu vaših rezultata nakon 13 kalendarskih dana od dana polaganja. Ako ste polagali test na računaru, imat ćete pristup pregledu vaših rezultata nakon 1 do 5 kalendarskih dana od dana polaganja.

Provjerite vaše rezultate na Test Taker Portal.

Rezultati IELTS testa ostaju na mreži 28 dana, ali ne treba ih koristiti kao zvaničnu potvrdu vašeg rada. Imajte na umu da ako ste polagali IELTS za UKVI, moći ćete da pregledate svoje rezultate tek kada dobijete e-mail sa linkom do sistema.

Ukoliko se dogodi da ste izgubili Izvještaj o rezultatima testa (Test Report Form), kontaktirajte vaš test centar.

Test  Vrijeme
IELTS na papiru 13 dana
IELTS na kompjuteru 1-5 dana
IELTS na onlajn 3-6 dana
IELTS za UKVI 13 dana
IELTS Life Skills 7 dana

Kada ću da dobijem fizičku kopiju rezultata?

Štampanu kopiju vaše ocjene IELTS testa, Izvještaj o rezultatima testa (Test Report Form), poslaćemo vam 13 dana nakon datuma vašeg testa. Očekujte rok dostave od najmanje sedam dana.

IELTS rezultate nije moguće saznati putem telefona ili e-maila.

Vaš Izvještaj o rezultatima testa (TRF) poslaćemo direktno institucijama za koje se prijavljujete

Institucijama su potrebne originalne kopije Izvještaja o rezultatima testa (TRF). Fotokopije neće biti prihvaćene.

Možemo poslati do pet dodatnih kopija TRF-a direktno institucijama za koje se prijavljujete (na primjer univerzitetima, imigracionim službenicima, itd.). Ukoliko želite da to učinimo, molimo dodajte odgovarajuće adrese na Test taker portalu u roku od dvije godine od polaganja testa.

Ne zaboravite da napišete punu poštansku adresu institucije. Bez potpune adrese nećemo moći da provjerimo da li institucija ima pristup servisu za verifikaciju rezultata IELTS testa koji dozvoljava toj instituciji da pogleda vaše rezultate nakon što ih mi isporučimo elektronskim putem. U slučaju da oni nemaju pristup ovom servisu, mi ćemo im poštom poslati vaš Izvještaj o rezultatima testa (TRF).

Da li mogu da dobijem dodatne kopije IELTS rezultata?

Ukoliko želite da pošaljemo dodatnu kopiju vašeg Izvještaja o rezultatima testa (pored pet kopija koje pružamo besplatno) organizaciji koja priznaje test, potrebno je platiti administrativne troškove u iznosu od 10.00 BAM po kopiji za slanje putem avionske pošte ili 60.00 BAM po kopiji za slanje na međunarodne destinacije putem kurirske službe.

Dodatne izveštaje o rezultatima testa možete naručiti na stranici ielts.org.

Biće potrebno da dostavite adresu institucije i popunite “Application for Additional Test Report Form” (Formular za zahtjevanje dodatnog Izveštaja o rezultatima testa). Fomularu dodajte fotokopiju vašeg rezultata IELTS testa i pasoša, i putem kurirske službe nam dostavite na adresu. TRF ćemo zatim poslati direktno odgovarajućoj instituciji.

Imajte na umu da je za obradu dodatnog Izvještaja o rezultatima testa potrebno oko 10 dana.

Kandidati mogu da izvrše uplatu putem platnog naloga u bilo kojoj banci ili pošti uz korištenje slijedećih podataka: British Council BIH, broj 502021000 030001188, račun 1610000000000011

Šta znači moja IELTS ocjena?

Za svaki dio ispita biće vam dodjeljena IELTS ocjena u rasponu od 0 do 9, koja odražava vaše znanje engleskog jezika.

Vaš TRF prikazuje ocjenu za svaku od četiri jezičke vještine (Slušanje, Čitanje, Pisanje i Govor), kao i krajnju sveukupnu ocjenu. Vaše ocjene pojedinačnih dijelova testa mogu biti izražene kao cijeli brojevi (na primjer 5.0, 6.0, 7.0) ili kao decimalni brojevi (na primjer 5.5, 6.5, 7.5).

Ovdje možete saznati više o tome šta vaša ocjena znači.

Koliko dugo su moji IELTS rezultati validni?

Organizacije obično neće priznavati vaše rezultate ukoliko su oni stariji od dvije godine, osim ukoliko ne priložite dokaz da ste aktivno održavali ili pokušavali da unaprijedite svoj engleski jezik od kako ste polagali test. IELTS Partneri ne mogu potvrditi validnost rezultata testa koji su stariji od dvije godine.

Kako mogu da tražim ponovno ocjenjivanje mog IELTS Testa?

Ukoliko niste dobili ocjenu koju ste očekivali, možete da tražite da vaš test ide na ponovno ocjenjivanje. Ovo se naziva Upit o rezultatima (Enquiry on Results (EOR)). Možete da izaberete dijelove testa za koje želite ponovno ocjenjivanje i biće potrebno da za to podnesete zahtjev u test centru u kome ste polagali ispit.

Ishod Upita o Rezultatima (EORs) može biti dostupan istog dana kada i vaša prijava pa sve do 21 dan nakon vaše prijave. Vrijeme koje je potrebno zavisi od nekoliko faktora, uključujući broj dijelova testa na koje ste tražili da obratimo pažnju.

Troškovi ove usluge su 160.00 BAM, i oni će vam biti refundirani ukoliko vaša ocjena na bilo kom dijelu testa bude povećana.

Za ponovno ocjenjivanje potrebno je da se prijavite najkasnije do šest nedelja nakon datuma polaganja testa.

Preuzmite formular Upita o rezultatima (Enquiry on Results Form) iz odjeljka za preuzimanje u nastavku i dostavite ga test centru u kojem ste polagali ispit. Ne zaboravite da tome dodate i vaš Izveštaj o rezultatima testa kao i dokaz o plaćanju.

Za obradu Upita o rezultatima potrebno je dvije do četiri nedjelje.

IELTS na papiru

Ako ste polagali IELTS na papiru, molim vas preuzmite Obrazac za upit za rezultate i predajte isti u centar za polaganje testa u kojem ste radili test. Ne zaboravite da priložite obrazac izvještaja o ispitivanju i dokaz o uplati.

Kandidati mogu da izvrše uplatu putem platnog naloga u bilo kojoj banci ili pošti uz korištenje slijedećih podataka: British Council BIH, broj 502021000 030001188, račun 1610000000000011

IELTS na računaru

Za IELTS test na računaru možete se prijaviti za obrazac za uvid u rezultate preko Test Taker portala.

Da li mogu ponovo da polažem IELTS test?

Ne postoje ograničenja za ponovno polaganje IELTS testa. Možete da se prijavite za test čim smatrate da ste za to spremni.

Imajte na umu da se vaša ocjena vjerovatno neće povećati ukoliko ne uložite značajan napor da poboljšate svoj engleski jezik prije nego što ponovo pokušate da polažete test. Posjetite naš odeljak za pripremu da biste uradili test za vježbanje i njime procijenili svoj nivo znanja.

Podijelite sadržaj