Napomena: Tekst u nastavku tiče se politike za IELTS (Academic and General Training), ovdje možete pronaći na UKVI politika otkazivanja i vraćanja novca.

Otkazivanje IELTS testa

Za sva otkazivanja koja se dese do pet sedmica prije IELTS testa koji se polaže na papiru i do dvije sedmice prije datuma IELTS testa na računaru, dobit ćete refundaciju uplaćenog iznosa, umanjenog za administrativnu taksu, koja iznosi 25% od cijene testa.

British Council ne može da vrši uplate bankama ili drugim finansijskim institucijama kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo ili neko drugo relevantno tijelo uveli sankcije. Ukoliko zatražite da se refundacija izvrši na račun koji pripada bankama i/ili drugim finansijskim institucijama kojima su uvedene sankcije, od Vas ćemo zahtijevati da navedete drugačiji način plaćanja koji ne krši uvedene sankcije. Ukoliko se ne navede drugačiji način plaćanja, sredstva neće biti refundirana.

Molimo da imate u vidu da obrađivanje refundacije može trajati četiri do šest sedmica.

Refundacije za IELTS neće biti odobrene, ukoliko je do testa preostalo manje vremena od navedenog gore.

Kako biste otkazali svoj IELTS (Academic ili General Training) test, molimo da se ulogujete na Test Taker Portal i podnesete zahtev za otkazivanjem, zajedno sa dokumentacijom koja opravdava razlog izostanka. 

Kako biste otkazali svoj UKVI ili Life Skills test, molimo da preuzmete i popunite naš zahtjev za refundaciju, pa ga pošaljete na exams@britishcouncil.ba. (Molimo da imate u vidu da je potrebno potpisati zahtjev). Zahtjev možete pronaći ispod, u sekciji sa listom datoteka koje se mogu preuzeti. 

Ako kroz dva kalendarska dana od datuma testa prosledite medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje bolest na dan testa, zajedno sa podnetim zahtjevom za refundaciju putem Test Taker portala, može se odobriti refundacija uplaćenog iznosa, umanjenog za administrativnu taksu, koja iznosi 25% od cijene testa.

Prihvata se samo medicinska dokumentacija na bosanskom ili engleskom jeziku. Ukoliko ne primimo zahtjev za otkazivanjem, uz dostavljenu propratnu dokumentaciju/dokaze putem Test Taker portala dva kalendarska dana nakon testa, smatrat će se da ste bili odsutni i neće postojati pravo na refundaciju. 

Molimo da imate u vidu da se ne prihvataju medicinska opravdanja izdata od strane članova porodice. 

Dokumenta dostavljena putem faksa ili e-pošte se ne prihvataju. 

Zahtev za promenu datuma testiranja

Ukoliko je potrebno da promijenite datum Vašeg testa koji ste zakazali, to možete besplatno učiniti do pet sedmica prije datuma IELTS testa na papiru, odnosno dvije sedmice prije datuma IELTS testa na računaru.

Molimo da imate u vidu da novi datum testa mora biti u toku naredna tri meseca od prvobitnog datuma. U slučaju bolesti, transfer je moguć ako se dostavi originalni medicinski izvještaj kroz pet radnih dana od dana testa, uz zahtev za promenu datuma testiranja. Potrebno je da zatražite transfer na novi datum od svog centra za testiranje. 

Ako je transfer na novi datum odobren (bilo prije testa ili zbog bolesti) i, ukoliko se desi da ste spriječeni da izađete zbog bolesti drugog datuma, nemate pravo na refundaciju uplaćenog iznosa, ili dalji transfer na novi datum testiranja.

Izuzetne okolnosti i posebna pažnja

U rijetkim slučajevima, mogu se postojati slučajevi u kojima niste u mogućnosti da prisustvujete ispitu ili ste na dan ispita u nepovoljnom položaju zbog bolesti, povrede ili drugog izvanrednog događaja koji je van vaše kontrole i više nemate pravo na uobičajeno otkazivanje, povrat novca ili pomjeranje blizu termina ispita. U ovim slučajevima, uključujući primjere kao žalost, građanski nemiri ili domaće krize, možete se obratiti svom ispitnom centru za posebno razmatranje zbog izuzetnih okolnosti.Više informacija o ovoj proceduri možete pronaći ovdje.

Pod određenim okolnostima koje su izvan kontrole centra za testiranje možda ćemo morati otkazati vaš ispit i pomjeriti ga za neki budući datum. Ove okolnosti uključuju, ali nisu ograničene na ekstremne vremenske uslove, prirodne katastrofe, građanske nemire, sindikalne aktivnosti, globalnu pandemiju ili višu silu.

U ovim okolnostima, vaš centar za testiranje će vam dati što je više moguće obaviještenja i dat će vam izbor ili pun povrat novca u istom iznosu ili odgodu na budući datum testiranja – kako god želite.

Ako je vaš ispit otkazan ili odgođen zbog drugih okolnosti kao što su tehnički kvar, lokacija ili faktori okoline vaš centar za testiranje će vas obezbijediti i dat će vam izbor povrata novca ili odgode do budućeg ispita.

Podijelite sadržaj