Da biste se prijavili morate biti učenik neke srednje škole u Bosni i Hercegovini i imati pristup kompjuteru sa Internet konekcijom i nekoj opremi za snimanje, bilo da je to kamera, foto aparat, mobitel ili drugo. Da biste se prijavili potrebno je da pogledate video na ovoj stranici, preuzmete dokument „Pravilnik festivala“ sa dna stranice i pročitate ga, te da pročitate korake napisane ispod. 

Korak 1 – Pogledati video

Video koji vidite u vrhu ove stranice treba da vam bude prva stanica. Pripremio ga je Mirza Ajnadžić, koji će pripremati dodatne upute i savjete za onih 15 odabranih ekipa. Obratite pažnju na sve upute u ovom videu. 

Korak 2 – Stvaranje ideje

Kao što je Mirza rekao u videu „Proteklih 100 godina“ je generalna, široka tema. Vi trebate u njoj da nađete detalj koji vas zanima. Razmislite o oblastima poput sporta, mode ili obrazovanja i slično. Razmislite o ljudima, o vašoj porodici ili mjestu. O promjenama koje su se desile, od 1915. do 2015. Koji utjecaj na današnjicu imaju događaji, ljudi ili predmeti kojima se bavite. U potpunosti je na vama, ali ne zaboravite istražiti historiju.

Korak 3 – Prijavite se

Krajnji rok za prijavu ideja je 18. mart 2015. u 12:00. U prijavi ćete navesti svoje podatke, detalje o ideji, i detalje o nastavniku/ici. Jedan nastavnik/ica može mentorisati više od jedne ekipe učenika. Nagrade i učešće na festivalu biti će obezbjeđeni jedino za učenika koji je nosilac filma, ali učestvovanje drugih učenika u produkciji filma je dozvoljeno. Imena odabranih učesnika će biti objavljena 20. marta poslije 16:00 na web i Facebook stranici British Councila, a odabrani učesnici će biti obavješteni e-mailom. Ideje će biti birane po sljedećim kriterijima: jasnoća ideje, izvodivost, kreativnost, inovativnost i odgovor na temu. Odluka komisije je konačna. 

Korak 4 – Snimanje

Ako vaša ideja bude među 15 odabranih, vi ćete snimati vaš kratki film. Dobit ćete detaljnije instrukcije od Mirze Ajnadžića koji će vam biti savjetnik i kojem ćete se moći obratiti za pitanja i pomoć u dogovorenim terminima. Dobit ćete i licence za Microsoft Movie Maker softver od Microsofta BiH, koji možete koristiti u izradi vaših radova. Bilo da koristite video kameru, foto aparat, ili mobitel, možete i dalje proizvesti dobar film ako imate dobru ideju. 

Korak 5 – Predaja filmova

Vaše uratke morate predati do 20. aprila 2015. Detalje o formatu i načinu predaje dostavit ćemo vam u toku vašeg rada. 

Korak 6 – Film festival

Prikazivanje vaših radova, proglašenje najboljih i dodjela nagrada održat će se 25. aprila u kinu Meeting Point u Sarajevu. Za učesnike će biti obezbjeđen smještaj i biti pokriveni troškovi prevoza. Pored projekcije učestvovat ćete u radionicama, diskusijama, te prikazivanju za vas odabranih filmova u kinu Meeting Point.

Ukoliko imate pitanja ili dvoumica slobodno nas kontaktirajte na našu e-mail adresu ili telefon +387 33 250 225.

Podijelite sadržaj