UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) udružili su snage za rad na projektu Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) koji finansira Evropska unija. Projekat ima za cilj da njeguje interkulturni dijalog i da pojača društveni i ekonomski uticaj kulturnog i kreativnog sektora na Zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

Pristupom koji je usmjeren na zajedničko djelovanje javnih institucija, privatnog sektora, organizacija civilnog društva u kuturi, ali i stručnjaka u kulturnim i kreativnim industrijama, CC4WBs projekat ima za cilj:

(1) poboljšanje učinka kulturnog i kreativnog sektora na Zapadnom Balkanu;

(2) ojačavanje saradnje u kulturi u regionu i sa regionom;

(3) unapređivanje inkluzivnog kulturnog naslijeđa za lokalni razvoj.

Faza planiranja programa je započeta u aprilu 2022., s ciljem da se osmisle različite programske aktivnosti koje će se održavati do aprila 2026. godine.

CC4WBs projekat će nuditi različite prilike za stručno usavršavanje i unapređenje sposobnosti i kapaciteta, kao i za grantove, odnosno finansijsku podršku u okviru određenih tematskih oblasti.

Region Zapadnog Balkana je bogat raznolikim kulturnim naslijeđem i predstavlja živopisnu pozornicu za sve stručnjake iz kreativnih industrija. Regionalna saradnja i zajedničko stvaralaštvo zahtijevaju podstrek i podršku, ali su već uveliko u toku.

Kulturne i kreativne industrije predstavljaju važnu razvojnu priliku za Zapadni Balkan, imajući u vidu brojne talente i ambiciozne pokretače rasta u ovom sektoru.

Naše programske aktivnosti

Podijelite sadržaj