Program za producente u kreativnim industrijama zemalja Zapadnog Balkana ulazi u novu fazu, s uspješno odabranim učesnicima i njihovim uzbudljivim projektima koji će se ovog proljeća i ljeta odvijati u Bosni i Hercegovini. 

Creative Producers je program koji producentima na početku karijere u kreativnim industrijama zemalja Zapadnog Balkana nudi mogućnosti profesionalnog razvoja i finansiranja projekata kroz koje će unaprijediti svoje vještine i kapacitete, izgraditi nove mreže i učestvovati u koprodukcijama. Program je osmišljen s ciljem da kreativnom sektoru u ovim zemljama pomogne u stvaranju održivih lokalnih zajednica dobro povezanih s relevantnim sektorima na međunarodnom nivou i dobro upućenih u sve aspekte svojih djelatnosti, od kreativne vizije i tehničkih izazova do budžeta, logistike i publike.

Program je u novembru 2021. godine pokrenut otvorenim pozivom za podnošenje prijava, nakon čega je iz ove regije odabrano 14 uspješnih kandidata koji su učestvovati u onome što je uslijedilo: dvije sedmice online razvojnih radionica pod vođstvom agencije Curated Place. Ova mančesterska produkcijska agencija vodila je učesnike kroz proces osmišljavanja kreativnih projekata i ponudila im, između ostalih vrijednih znanja i vještina, smjernice za jasnu formulaciju ideja, kao i za praktična razmatranja o mjestu, vremenu i načinu realizacije tih ideja, te – što je ključno – za određivanje ciljne publike.

Ova faza je uspješno okončana u februaru 2022. godine, nakon čega su producenti prezentirali završne verzije svojih projekata programskom timu i dobili zeleno svjetlo i sredstva za početak početne faze projekata – s utvrđenim datumima i logistikom.

Krajem proljeća počinje ukupno 14 projekata koji će se tokom ljeta odvijati u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Naši kreativni producenti imaju sve – inspirativne svježe ideje i energični poriv da ih realizuju! Njihove produkcije sigurno će se svidjeti raznolikoj publici željnoj nezaboravnih i zanimljivih iskustava ove sezone!

Kreativne ekologije. Bihać je Novo zeleno

Format: Izložba vizuelnih umjetnosti na otvorenom

Organizacija / Producent: KRAK / Mehmed Mahmutović

Datum(i): juni – juli 2022. (još nije potvrđeno)

Lokacija: Bihać

Postavkom trajnih skulptura na gradske ulice, trgove, fasade i obale rijeke, Kreativne ekologije namjerava – koristeći strategiju politizacije javnog prostora – pokrenuti kritičku raspravu o klimatskim promjenama i tendencijama uništenja okoliša. Ideja je smanjiti distancu između umjetničke slike i stvarnog života u kontekstu evropske periferije i marginalizovanih sredina kakva je Bihać. Popratni program javnog angažmana uključuje razgovor s umjetnikom u okviru panel diskusije Kreativne ekologije, gdje će se obraditi ove teme, kao i dodatni cilj projekta: proglašenje Bihaća „Zelenim gradom“. Projekat će predstaviti i posebnu umjetničku instalaciju Bihać je novo zeleno koja će u interakciji s mještanima i turistima ponuditi odgovore u vezi s mogućnostima da se grad učini „zelenim“ i šta to zapravo znači – grad je zelen ako mi tako razmišljamo i tome težimo.

FASADA (Fresh Air Sarajevo Displays Art)

Format: Festival ulične umjetnosti

Organizacija / Producent: Obojena Klapa / Benjamin Čengić

Datum(i): 20. august – 5. septembar 2022.

Lokacija: Sarajevo

Festival FASADA ima za cilj da nivo zagađenja zraka u Sarajevu smanji muralima oslikanim posebnim fotokatalitičnim bojama koje razgrađuju štetne čestice u zraku. Oslanjajući se na uspjeh koji je festival postigao 2021. godine, FASADA 2022. će predstaviti pet murala koje će oslikati međunarodni umjetnici, jedan mural u izvedbi jednog domaćeg umjetnika, kao i dva grafita. U okviru festivala organizuje se i jednodnevna konferencija na temu odnosa ekologije i umjetnosti. Primarni cilj konferencije je da se koncept murala koji pročišćavaju zrak promovira širom svijeta, te da se uspostave jače međunarodne mreže festivala i organizacija ulične umjetnosti.

Kako biti pionir: feminizam, umjetnost i budućnost

Format: Izložba i razmjena vizuelnih umjetnosti između BiH i Kosova

Organizacija / Producent: Obojena Klapa / Adna Muslija

Datum(i): 17. juni – 1 juli 2022. 

Lokacija: Sarajevo

Kako biti pionir: feminizam, umjetnost i budućnost zajednički je projekat sarajevske galerije Manifesto i prištinskog Mini studija. Projekat ima za cilj potaći kulturnu saradnju između BiH i Kosova predstavljanjem prominentnih umjetnica koje se bave kontranarativima feministkinja, budućnošću, revolucijom i ideologijom. Biće održane dvije izložbe: na onoj u Sarajevu biće prikazana umjetnička djela kosovskih umjetnica, a na onoj u Prištini radovi bh. umjetnica. Obje će izložbe biti popraćene javnim predavanjima i panel diskusijama. Glavni cilj je pokretanje kulturne saradnje, ali i pokretanje prijeko potrebnog dijaloga o odnosima BiH i Kosova, dijaloga u kojem može učestvovati neekskluzivna i raznolika publika. Ovaj projekt je namijenjen umjetnicima, intelektualcima, istraživačima i građanima koji vjeruju da umjetnost može biti važan i moćan alat u stvaranju bolje budućnosti za sve. Nadalje, cilj projekta je u diskusiju uključiti lokalne političare jer, na kraju, politička moć leži u njihovim rukama.

Podijelite sadržaj