Program za producente u kreativnim industrijama zemalja Zapadnog Balkana ulazi u novu fazu, s uspješno odabranim učesnicima i njihovim uzbudljivim projektima koji će se ovog proljeća i ljeta odvijati u Bosni i Hercegovini. 

Creative Producers je program koji producentima na početku karijere u kreativnim industrijama zemalja Zapadnog Balkana nudi mogućnosti profesionalnog razvoja i finansiranja projekata kroz koje će unaprijediti svoje vještine i kapacitete, izgraditi nove mreže i učestvovati u koprodukcijama. Program je osmišljen s ciljem da kreativnom sektoru u ovim zemljama pomogne u stvaranju održivih lokalnih zajednica dobro povezanih s relevantnim sektorima na međunarodnom nivou i dobro upućenih u sve aspekte svojih djelatnosti, od kreativne vizije i tehničkih izazova do budžeta, logistike i publike.

Program je u novembru 2021. godine pokrenut otvorenim pozivom za podnošenje prijava, nakon čega je iz ove regije odabrano 14 uspješnih kandidata koji su učestvovati u onome što je uslijedilo: dvije sedmice online razvojnih radionica pod vođstvom agencije Curated Place. Ova mančesterska produkcijska agencija vodila je učesnike kroz proces osmišljavanja kreativnih projekata i ponudila im, između ostalih vrijednih znanja i vještina, smjernice za jasnu formulaciju ideja, kao i za praktična razmatranja o mjestu, vremenu i načinu realizacije tih ideja, te – što je ključno – za određivanje ciljne publike.

Ova faza je uspješno okončana u februaru 2022. godine, nakon čega su producenti prezentirali završne verzije svojih projekata programskom timu i dobili zeleno svjetlo i sredstva za početak početne faze projekata – s utvrđenim datumima i logistikom.

Krajem proljeća počinje ukupno 14 projekata koji će se tokom ljeta odvijati u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Uspješni kandidati iz Bosne i Hercegovine organizuju tri uzbudljive javne manifestacije, koje počinju u junu. Prva, "Kako biti pionir: feminizam, umjetnost i budućnost" ima za cilj da dvjema izložbama vizuelne umjetnosti podstakne kulturnu saradnju između BiH i Kosova. Izložbe će predstaviti radove prominentnih umjetnica koje tretiraju feminističke narative, teme budućnosti, revolucije i ideologije. Producentice izložbi su Adna Muslija (Galerija savremenih umjetnosti Manifesto u Sarajevu) i Renea Behluli (Mini studio u Prištini). Druga manifestacija je "FASADA 2022". – festival ulične umjetnosti u produkciji Benjamina Čengića iz udruženja Obojena klapa. Kreacijom murala naročitim bojama s fotokatalitičkom tehnologijom koja neutralizuje štetne čestice u zraku, učesnici festivala će dati svoj doprinos smanjenju nivoa zagađenja zraka u Sarajevu. Treća manifestacija je izložba na otvorenom pod nazivom Kreativne ekologije. Njen producent je Mehmed Mahmutović iz bihaćkog Centra za savremenu kulturu KRAK. Postavljanjem trajnih skulptura na ulice, trgove i fasade grada Bihaća i obale rijeke Une nastoje se pokrenuti rasprave o klimatskim promjenama i trendu uništavanja okoliša politizacijom javnih prostora.

Naši kreativni producenti imaju sve – inspirativne svježe ideje i energični poriv da ih realizuju! Njihove produkcije sigurno će se svidjeti raznolikoj publici željnoj nezaboravnih i zanimljivih iskustava ove sezone!

Podijelite sadržaj