Festival srednjoškolskog kratkog filma pruža priliku mladima da nauče nove vještine i iskažu svoju kreativnost kroz medij filma, te da kroz zadatu temu izučavaju historiju u svojim zajednicama i dižu svijest o razvoju u posljednjih sto godina. Kao dio projekta Connecting Classrooms, festival također teži povezivanju mladih ljudi unutar zemlje i doprinosi povećanju razumijevanja među zajednicama.

Poziv za prijave ideja za film na temu „Proteklih 100 godina“ otvoren je bio do 18. marta za učenike srednjih škola iz Bosne i Hercegovine. Odabranih 15 ideja će se realizirati uz podršku stručnjaka, a sudionici će se 25. aprila 2015. godine okupiti u Sarajevu na Festivalu te prikazati svoje filmove publici u kinu Meeting Point. Najboljima će se uručiti vrijedne nagrade.

Uz projekcije, sudionici i publika će imati priliku uključiti se u razgovore poslije filmova koje će moderirati filmski stručnjak, dok će Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo prirediti kreativnu radionicu za sve sudionike Festivala.

Nakon festivala, filmovi će se dostaviti srednjim školama širom Bosne i Hercegovine; uz filmove, profesori će dobiti i audiovizualni priručnik za korištenje filma u obrazovne svrhe.

Festival organizira British Council u suradnji s našim partnerima Srednjom školom primijenjenih umjetnosti Sarajevo koja već dvije godine organizira festival za srednjoškolce iz Sarajeva, te Sarajevo Film Festivalom, a uz podršku Microsofta BiH i UniCredit Bank BiH.

_________________________________________________________________________

Ovaj projekat finansira Evropska unija. Sadržaj web stranice koji se odnosi na projekat "Connecting Creatively" je isključiva odgovornost British Councila i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

Podijelite sadržaj