Tokom trajanja izložbe pripremili smo prateći program. Ulaz na prateći program je besplatan!

Publika će imati priliku da učestvuje u brojnim razgovorima sa umjetnicama, stručnim tumačenjima, diskusijama, radionicama i drugim događajima u sklopu pratećeg programa izložbe u kojem je moguće sagledati žensku umjetnost iz nove perspektive, upoznati se sa novim tokovima feminističke emancipacije i savremenim aspektima rodnih jednakosti.

Pogledajte šta smo pripremili za vas:

Ženski bazar | 7. mart – 27. maj

Izložba ŽENSKI BAZAR nastala je na osnovu Javnog poziva MSURS upućenog afirmisanim umjetnicama koje stvaraju u okviru likovne, primijenjene i vizuelne umjetnosti da ponude svoja djela za izložbu prodajnog karaktera. Na Javni poziv odazvalo se više od 40 umjetnica sa teritorije čitave BiH koje će do 27. maja u Galeriji Plus u okviru prodajne izložbe ŽENSKI BAZAR izložiti akvarele, grafike, akril, ulja na platnu, keramiku, dizajnersku odjeću, nakit itd.

Autorsko tumačenje izložbe i razgovor sa umjetnicama | 15. mart

Na prvom druženju organizovanom za publiku kustoskinji izložbe Lani Pilipović pridružile su se umjetnice Svjetlana Salić Mitrović i Sandra Dukić. Ovom prilikom Lana Pilipović zainteresovanoj publici predstavila je koncept izložbe i ukazala na razlike i sličnosti umjetničke prakse različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima 26 umjetnica zastupljenih na ovoj izložbi žive i rade.

U razgovoru sa umjetnicom Svjetlanom Salić Mitrović predstavili smo njeno stvaralaštvo i rad: „Voljela bih da sam vrijedna kao pčela“ koji je izvela na starim goblenima svoje majke, oblažući njihovu površinu voskom. Vosak u njenom radu nosi simbolično značenje ženske marljivosti, majčinske topline i zaštite, ukazujući na intimne sadržaje porodične memorije.

Sandra Dukić, jedina umjetnica u kolekciji MSURS koja ima izražen feministički stav i djelovanje tumačila je svoje radove „Rađaj“, „Cvijet je najljepši kad je neubran“ i „Savjeti“ kojima se ironično i duhovito poigrava sa nametnutim društveno-moralnim stavovima konzervativnog okruženja.

Iz muškog ugla sa Miljenkom Jergovićem | 22. mart

U petak, 22. marta započinjemo serijal autorskih vođenja kroz izložbu „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ pod nazivom "Iz muškog ugla sa...".  Prvo izdanje ovog serijala družiti ćemo se sa priznatim piscem, kolumnistom i novinarom Miljenkom Jergovićem. Poznat i priznat po svom oštrom peru, Miljenko Jergović će u se ovaj put pronaći u nešto drugačijoj ulozi i publici predstaviti svoj, muški ugao posmatranja izložbe „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran„ na kojoj dominira ženska poetika. 

Miljenko Jergović među najčitanijim je i najprevođenijim pisacima ovoga dijela svijeta. Objavio je više od trideset knjiga: romane, kratke priče, zbirke poezije i eseje. Kroz kolumne komentator je političkih, kulturnih i društvenih događanja i pitanja u regiji i šire. U svojim esejističkim tekstovima bavi se društvenim prilikama zemalja bivše Jugoslavije, upućuje često na neobrađene ili prešućene istorijske kontekste, kritikuje neonacionalističke i neofašističke tendencije u aktuelnoj politici. Dobio je veliki broj lokalnih i međunarodnih književnih nagrada, a 2015. Njegoševu nagradu, jedno od ključnih literarnih priznanja u regiji, jer je Miljenko Jergović, kako piše u obrazloženju žirija, "prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslavenske dramatične sukobe, sudbine i tragedije.

Radionice sa Sandrom Dukić | 26 – 27. mart

Program radionice za mlade "Ruke rade ono što srce osjeća" osmišljen je u saradnji sa umjetnicom Sandrom Dukić. Radionice će biti prilagođene za učenike i učenice srednjih škola, gdje će se kroz razgovor sa umjetnicom upoznati sa njenim, kao i sa drugim radovima na izložbi i različitim materijalima koji se koriste u savremenoj umjetnosti. Polaznici će imati priliku da pod mentorstvom umjetnice kreiraju svoje vlastite radove, izražavajući svoj stav o savremenoj umjetnosti, feminizmu i temama rodne ravnopravnosti.

Cilj radionice je da mladi ljudi shvate kako kroz umjetnost mogu da se bave temama rodne ravnopravnosti, kao i svim drugim pojavama u društvu i na taj način direktno učestvuju u kreiranju stavova.

Razgovor sa Niamh Coghlan | 27. mart

Nastavljamo serijal zanimljivih razgovora i diskusija na temu pozicije žena u umjetnosti u okviru pratećeg programa izložbe " Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran".

U srijedu 27. marta, sa početkom u 19.00 publici ćemo predstaviti Niamh Colghan, istoričarku umjetnosti i direktoricu prodaje poznate britanske galerije Richard Saltoun. Specifičnost ove galerije je u tome što je u svoj program od marta ove godine uvrstila samo ženske autore i što će u toku čitave godine priređivati izložbe isključivo umjetnica. Gošća će nas upoznati sa nekim od britanskih umjetnica koje će se predstaviti u galeriji Richard Saultoun, kao i pozitivnim primjerima u praksi. U okviru razgovora sa Niamh Colghan, pokušaćemo napraviti i paralelu sa pozicijom ženskih autora i mogućnostima razvijanja ovog tržišta kod nas.

Iz muškog ugla sa Muharemom Bazduljem | 9. april

Nakon Miljenka Jergovića, iduće autorsko vođenje kroz izložbu iz segmenta "Iz muškog ugla sa ..." se družimo sa Muharemom Bazduljem.

Muharem Bazdulj je pisac, kolumnista, prevodilac i jedan je od najpoznatijih književnika mlađe generacije našeg govornog područja. Rođen je u Travniku, studirao u Sarajevu, živi u Beogradu, a objavljuje i piše u mnogim časopisima i listovima bivše Jugoslavije, čime i pokazuje da, kako je jednom rekao, nikada nije bio sputan fizičkim i geografskim barijerama. Njegova nesputanost, auteničnost i stvaralačka svestranost donela mu je epitet “najhrabrijeg južnoslovenskog intelektualca”.

U fokusu njegovog tumačenja izložbe „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ Bazdulj će govoriti o dvije teme: prva se tiče roda i feminizma i polazi od pitanja "Ko ima pravo na govor" odnosno na izražavanje. Kroz dugi niz vijekova, to su pravo uglavnom dominantno imali muškarci i otuda je istorija umjetnosti toliko "rodno neravnopravna". Ipak, i kad su se izborile za "pravo na govor", ženskom stvaralaštvu se često olako oduzimala "aura univerzalnosti" koja se kod muškog često podrazumjeva. Umjetnost, koja je univerzalna, stvaraju žene, a jedan partikularan njen doživljaj, iz muškog ugla, artikulišu muškarci. Drugi motiv se tiče korespondencije na nivou ideja i umjetničke prakse između britanskih i naših umjetnica i na koji način radovi nastali na velikoj geografskoj ili čak i vremenskoj udaljenosti plodotvorno vode dijalog.

 

Predavanje prof. dr Danijele Majstorović | 11. april

U četvrtak, 11. aprila od 19.00 časova predstavljamo zanimljivo predavanje prof. dr Danijele Majstorović na temu “Ženska emancipacija između kontinuiteta i incidenta” koje će predstaviti hronologiju medijskog predstavljanja žena na prostoru bivše Jugoslavije od 1941. godine do danas.

Pitanje društvene percepcije žena iako ne isključivo, uveliko se bazira na njihovim medijskim reprezentacijama, jer mediji kao ideološki aparat kroz svoje diskurse dijelom konstruišu rod ali i bivaju rodno konstruisani, što se ponajviše uočava u tzv. “ženskim časopisima” koje većinom uređuju i pišu žene “za žene”. Mediji ne rade u izolaciji već su uslovljeni različitim političko-ekonomskim, identitarnim i estetskim kriterijumima i cilj ovog predavanja je da sve zainteresovane provede kroz medijsko reprezentovanje žena u novijoj istoriji bivše Jugoslavije, s obzirom na šira društvena kretanja i pokuša da da odgovore na pitanje na koji su način mediji bili ogledalo društvene percepcije te šta je bilo incident, a šta kontinuitet u ženskoj emancipaciji od 1941. godine do danas.

Prof. dr Danijela Majstorović, redovna profesorica Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, pridružena članica Istraživačke mreže za kvir studije, dekolonijalni feminizam i kulturnu transformaciju Univerziteta Justus Liebig u Giessenu i stipendista Istraživačkih studija Humboldt.

Ženska soba: otvaranje | 15. april

Projekat Ženska soba realizuje se u saradnji sa organizacijom „Prostor“ iz Banja Luke i ima za cilj da okupi mlade, široj javnosti prepoznatljive, ali još neafirmisane umjetnice nezavisne scene u jedan prostor - u ovom slučaju Muzeju savremene umjetnosti RS koji bi ovim povodom imao scenografiju ženske sobe.

Otvaranje Ženske sobe u okviru koje ćemo predstaviti umjetnice Mariju Bjelošević, Maju Crnogorac i Tajanu Dedić Starović koje će tokom trajanja projekta biti prisutne u Ženskoj sobi i realizovati svoje umjetničke radove. U toku ove večeri moći ćete da pogledate monodramu „Biće“, Aleksandre Plahin, pjesničko veče Alekse Jankovića „Crna riječ“ te koncert Fluteta.

Ženska soba: Koliko je nizbrdica toliko je uzbrdica | 17. april

Razgovor o vizuelnoj umjetnosti pod nazivom „Koliko je nizbrdica toliko je uzbrdica“ će biti organizovan kroz četiri teme: Refleksija, Izloženost, Rodna tijela i Duh, i diskusija na temu žena u vizuelnoj umjetnosti te prezentacija njihovih dosadašnjih radova. 

Učesnici: umjetnice Nina Babić, Tajana Dedić Starović, Isidora Branković,Medina Fazlić, gost moderator Mladen Đukić, režiser i animator

Ženska soba: Ko na zvjezde laje ispašće mu zub| 19. april

Panel diskusija "Ko na zvjezde laje ispašće mu zub" na kojem će sa dozom kritike i nezadovoljstva sadašnjim položajem žene u filmu naši učesnici otvoriti pitanja poput: Postoji li filmska produkcija kod nas? Da li je filmska industrija izrazito muški posao? Nakon panela, prikazujemo dokumentarni nagrađivani film Anje Kavić „Neke djevojke su veće od drugih“.

Učesnici: Mirjana Milobratović, direktorka produkcijske kuće Vizart, Slađana Zrnić, glumica Narodnog pozorišta RS, Monika Ponjavić, filmska kritičarka, Anja Kavić, režiserka i gost moderator Goran Damjanac, režiser.

Ženska soba: Kad vidim onda ću vjerovati | 23. april

Diskusija „Kad vidim onda ću vjerovati“ na temu: Mediji kao najjače sredstvo komunikacije. Iz tog razloga razgovaraćemo sa onima koji su pokazali da je to upravo tako. Saznaćete: Da li postoji žensko novinarstvo, kako se žene novinari nose sa etiketiranje, kako ostaju istrajne u svojim poslovima, da li seksualnost prodaje proizvod?

Učesnici: Brankica Raković, PR Aqaurius i osnivačica Lola magazina, Vanja Stokić, urednica portala E trafika, Besima Svraka, osnivačica portala FBL (Fashion. Beautu. Love.), Dijana Tepšić, kreativna direktorica – Play Team-a, gost moderator Predrag Ćurković, novinar i voditelja.

Ženska soba: Žensko oružje je jezik | 24. april

U toku ove večeri pokušaćemo dati presjek naše književne scene u okviru razgovora „Žensko oružje je jezik“. Danas imamo talas ozbiljnih književnica. One će vam objasniti pojam femme fatale, govoriti o svojim borbama na književnoj sceni, o svom stvralaštvu, o inspiraciji, o ženskim likovima,  bajkama ali i o tome kako se suočavaju sa stvarnošću.

Učesnici: Jelena Kojović Tepić, novinarka i književnica, Mihaela Šumić, pjesnikinja, Sonja Lero, osnivačica izdavačke kuće Imprimatur, Borjana Mrđa, slikarka i pjesnikinja, gost moderator Milan Rakulj, novinar i pjesnik.

Ženska soba: Ženskom poslu nikada kraja | 25. april

Ovaj dan ćemo posvetiti ženama iz kreativnog sektora i ženama sa neobičnim zanimanjima. To su žene koje su zbog nemogućnosti da rade u svojim profesijama pronašle način kako da obezbijede sebi zaposlenje. Isto veče ćete imati priliku uz neobične kolače iz radionice Pavlove (Tamara Dakić), koktele majstorice Sare Čorbić i zvuke DJ Maje pogledati radove Marije Bjelošević, performans Maje Crnogorac i portrete Tajane Dedić Starović koja vas je krišom fotografisala, a s druge strane poslušate razgovor Maje Kiuk i Slobodanke Nišić tatu majstorica, Nine Dakić, osnivačice Pop art marketa i Dijane Gajić vlasnice kafea Yoko. 

Podijelite sadržaj