©

Nicole Harrington

Sve otkako je 1989. godine izumljen, Internet transformiše kreativne industrije otvarajući nove – i besplatne! – načine za kreaciju, produkciju i montažu slika i zvukova.

Vodeće softverske kompanije kakva je, na primjer, Adobe, omogućavaju vam da se kroz besplatne verzije njihovih programa (koji se inače plaćaju) na jednostavan način upoznate s interfejsom koji koriste profesionalci, ali pored tih programa postoji i ogroman broj samostalnih alata koji imaju vlastite jedinstvene karakteristike.

Jedan od najrevolucionarnijih događaja u ovom smislu predstavlja pojava tzv. softvera otvorenog koda (open-source software/OSS), što podrazumijeva da je vlasnik softverskog autorskog prava dao korisnicima licencu da izvorni kod programa poboljšaju, preinače, razmijene i usavrše – za bilo koju svrhu.Većina programa otvorenog koda je besplatna, a neki od njih predstavljaju ozbiljnu konkurenciju alternativama za koje morate platiti.

Izbor besplatnog softvera za dizajn i izradu danas je veći no ikad; izbor je toliki da čovjek naprosto ne zna šta bi odabrao! Zato smo mi za vas odabrali neke od najinovativnijih i najkorisnijih alata i resursa za dizajn, ilustraciju, stvaranje muzike, pisanje i još mnogo toga – a sve to bez ikakvih troškova!

Ideje i proces rada

Mindmup je jednostavan alat za protok ideja i stvaranje mapa uma koje se mogu pohraniti i dijeliti putem Interneta. Ako vam treba kreativna inspiracija, ne trebate tražiti dalje od Brainsparkera koji generira inspirativne riječi i izraze za nadahnuće, koji obogaćuje kreativno pisanje i pisanje dnevnika, te potiče inovacije.

Kreativno pisanje

Postoji mnoštvo besplatnih aplikacija i programa koji vam pomažu da svoje ideje zapišete brzo i djelotvorno. HaikuJAM je aplikacija za zajedničko pisanje koja korisnicima širom svijeta omogućuje da zajedno stvaraju u ovoj kratkoj pjesničkoj formi. Wattpad je dom globalne zajednice čitalaca i pisaca koji priče razmjenjuju i preko mobilnih telefona i preko stolnih kompjutera.

Pogledajte i: Zoho Writer, Evernote.  

Obrada digitalne slike

Bilo da ste ozbiljan fotograf u povoju ili vam je sasvim dovoljan i telefon, imate na raspolaganju bezbroj besplatnih platformi koje će vam pomoći da načinite i poboljšate svoje fotografije. Najpopularniji je GIMP (GNU Image Manipulation Program), program otvorenog koda koji omogućuje retuširanje i uređivanje slika pomoću niza filtera, slojeva i četkica.

Za trenutni pristup isprobajte Pixlr Editor čiji se internetski interfejs lako koristi, a koji je dostupan sa stolnih računala i tableta. Photoshop Express je sjajna opcija za korisnike koji se bez finansijskih troškova žele upoznati s platformom Adobe. Dostupna je i putem web-pretraživača i na Androidu, Windowsu i Apple iOS-u.

Pogledajte i: Paint.NET, PhotoScape, Ultimate Paint.

Video-montaža

Filmaši imaju na raspolaganju mnoštvo besplatnih programa za uređivanje videa. Lightworks može preporučiti i sam Hollywood, budući da je taj program korišten za montažu filmova kao što su Vuk s Wall Streeta, Pakleni šund i Kraljev govor. Besplatna verzija ovog programa dolazi s mogućnostima koje vam pomažu da snimke sjedinite, pročistite i poboljšate. Drugi glavni igrač je DaVinci Resolve; njegovoj besplatnoj verziji možda nedostaju neke od složenijih karakteristika, ali ona dolazi s jednostavnim alatima za korekciju boja i uređivanje zvuka.

Dostupno je i mnoštvo aplikacija za uređivanje u procesu snimanja. VivaVideo omogućava korisnicima uređaja Android i Apple da stvaraju vlastite montaže i pri tome koriste razne efekte, a jedna od aplikacija najlakših za upotrebu je Appleov iMovie koji korisnicima omogućava brzo i lako uređivanje.

Pogledajte i: HitFilm Express, VideoPad, VSDC Free Video Editor.

©

Howard Lawrence B

©

Feliphe Schiarolli

Grafika, ilustracija i dizajn

Želite li kreirati vlastitu grafiku ili ilustracije, i za to je na Internetu dostupno mnoštvo sjajnih besplatnih opcija. Inkscape je program vektorske grafike otvorenog koda koji dolazi s opsežnim alatima i može se koristiti na operativnim sistemima Windows, Mac i Linux. GIMP nije samo alat za obradu digitalnih slika, nego i za izradu grafičkih i ilustrovanih umjetničkih djela. Krita sadrži animacijske tutorijale uz odličan izbor alata i uzoraka, što ovaj program čini odličnim izborom za nadarene animatore.

Za crtačke čistunce, AutodeskSketchbook je dostupan na stolnim kompjuterima i tabletima, a sadrži sveobuhvatnu listu prilagodljivih četkica i jednostavne funkcije miješanja i nanošenja slojeva.

Ako namjeravate kreirati vlastiti magazin, najbolju besplatnu alternativu Adobeovom InDesignu predstavlja Scribus, koji ima specijalističke karakteristike koje obuhvataju i alat za unos teksta.

Ako je ono što tražite dizajn 3D, Blender nudi izvanredan skup alata koji vam mogu pomoći u stvaranju višedimenzionalnog prikaza, pa čak i vaše vlastite video igre.

Pogledajte i: Gravit Designer, Easel.ly, Vectr.

Uređivanje muzike

Internet sadrži mnoštvo besplatnih resursa i softvera koji ljubiteljima muzike pomažu da ostvare spoj muzičkih numera profesionalne kvalitete.

Audacity ima efekte poput pojačavanja basa i alata koji vam omogućuje uklanjanje pozadinske buke, a čak i ako se sruši, spašava vam rad. GarageBand, glavni Appleov studio za proizvodnju digitalne muzike, omogućava korisnicima da kreiraju sasvim nove pjesme koristeći hiljade muzičkih, mehaničkih, pa čak i zvučnih efekata glasanja životinja.

Pogledajte i: Acoustica Basic, Wavepad, Soundation.

Programi koje smo odabrali samo su vrh ledenog brijega, jer na Internetu postoji bezbroj drugih opcija prilagođenih specifičnim interesima i potrebama. Ako pri korištenju bilo kojeg od spomenutih softvera trebate pomoć, ili želite steći nove vještine, YouTube predstavlja sjajan resurs za učenje – kad god osjetite nalet kreativnosti, na YouTubeu imate na raspolaganju razne tutorijale i recenzije.

Vanjski linkovi

Podijelite sadržaj