Selma Spahić
Selma Spahić ©

Jim Marshall

Date
18. juli 2017 -
19:00 do 20:00
Lokacija
Ulaz je besplatan

Kad pronađete sebe u društvenoj kritici Graysona Perryja malo vam je neprijatno, a mnogo smiješno i to je neprocjenjivo iskustvo.

- Selma Spahić

 Pridužite nam se na specijalnom vođenju kroz izložbu Graysona Perryja ''Taština malih razlika'' koju će za vas prirediti redateljica Selma Spahić. Selma neće izvesti klasično kustosko vođenje kroz izložbu, već će, kroz osmišljeno kretanje privremene društvene zajednice koju će publika tvoriti, podijeliti svoje čitanje tapiserija Graysona Perryja. Dotaći će se klasnih i rodnih pitanja, Perryjeve kritike društva, suočavanja sa vlastitim predrasudama, ali i sprave za pravljenje kafe, auta, organske hrane, porculanskih psića, moljcima pojedenog tvida i tabloida. Akcenat će biti na društveno nametnutom ukusu, koji nas oblikuje od rođenja. Kompletno iskustvo Perryja te večeri odvijati će se u ženskom rodu.

Njeno viđenje izložbe "Taština malih razlika" sumira se u rečenici: "Šarena putešestvija u ženskom rodu kroz djelo jednog od najuzbudljivijih, najsubverzivnijih i najnekonvencionalnijih umjetnika današnjice. Kad pronađete sebe u društvenoj kritici Graysona Perryja malo vam je neprijatno, a mnogo smiješno i to je neprocjenjivo iskustvo." Pridružite nam se u utorak, u 19.00 sati. Ulaz na specijalna vođenja je besplatan.

KO JE SELMA SPAHIĆ?

Selma Spahić rođena je 1986. godine. Diplomirala je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. 

Režirala je predstave i držala pozorišne radionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Velikoj Britaniji. Između ostalih, potpisuje sljedeće predstave: Hipermnezija (Heartefact / BITEF, Srbija), Grebanje ili Kako se ubila moja baka (BNP ZE / Heartefact, BiH / Srbija), Žene koje čiste (CNP Podgorica, Crna Gora), Natatorijum (Narodno pozorište Subotica, Srbija), Tajna džema od malina (SARTR / MESS, BiH), Skupština (Narodno pozorište Sarajevo / Kamerni teatar ’55 / SARTR, BiH), Kokoš (MESS / ZeKaeM / BITEF, BiH / Hrvatska / Srbija), Liliom (SNG Drama Ljubljana, Slovenija), tisočdevetstoenainosemdeset (SNG Drama Maribor, Slovenija), Majstor i Margarita (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Hrvatska), Moja Fabrika (BNP Zenica, BiH), 4 ujutro (Pozorište Kostolanyi Dezso, Srbija).

Stručna je saradnica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i umjetnička direktorica Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

 

Podijelite sadržaj