Damir Nikšić
Date
19. oktobar 2017 -
19:00 do 20:00

Posljednje autorsko vođenje u sklopu pratećeg programa izložbe "Taština malih razlika" Graysona Perryja, je planirano u četvrtak, 19. oktobra sa početkom u 19.00 sati u prostoru Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS). Čast da kroz izložbu provede publiku posljednji put prije zatvaranja izložbe u Banjaluci, pripala je Damiru Nikšiću.

Kroz vođenje, Damir Nikšić će sa publikom podijeliti svoja viđenja izložbe koja je imao prije nego je čuo samog autora kako govori o istoj i kako je autor izložbe odgovorio na sva prethodna pitanja koja je imao. 

Kao kritičar jednog društva u tranziciji, pokušaću da pronađem šta je karakteristično za ovdašnju prvobitnu akumulaciju kapitala, da zajedno definišemo ili barem grubim crtama skiciramo osnovne klasne stilove i ukuse "u nas", imidž i vizuelne karakteristike, status simbole, da pronađemo primjere ovdašnjih "klasnih migracija", uspješnih pojedinaca, tajkuna, načine i dinamike odnosa, da zamislimo i mi svoje priče, pronađemo zajedno reference sa poznatim umjetničkim djelima i kompozicijama iz ovdašnje istorije umjetnosti, čisto da bi otkrili kako funkcioniše danas mozak umjetnika, šta je to umjetnost u ovim vremenima hiper produkcije i HD reprodukcije, čime i kako umjetnik sve može i treba da se bavi.

KO JE DAMIR NIKŠIĆ?

Damir Nikšić je internacionalni umjetnik koji trenutno živi i radi u Sarajevu. Studirao je na likovnim akademijama u Milanu, Bolonji i Sarajevu. Diplomirao 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, da bi 2004. godine magistrirao umjetnost i istoriju umjetnosti na Arizona univerzitetu u Tucsonu. Predavao je 2005-2006.godine  kao gostujući profesor na Northwestern univerzitetu u Evanstonu (SAD). Izlagao je na 50. Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji, kao i u brojnim galerijama i muzejima širom svijeta.

U jesen 2011. okupirao  je Umjetničku galeriju BiH u trajanju od 84 dana, potom kurirao i vodio JAVA galeriju savremene umjetnosti u Sarajevu skoro dvije godine. Kao angažovani ulični umjetnik djeluje online od 2013. lokalno, regionalno i u dijaspori. U jesen 2016. kao nezavisni kandidat za Načelnika opštine Centar u Sarajevu osmislio je i vodio umjetničku predizbornu kampanju kao ulični performans i osvojio 11% glasova. 

 

Podijelite sadržaj