U 2017-oj i 2018-oj godini sarađivali smo sa BHRT-om kako bi široj publici predstavili sličnosti i razlike u obrazovnim sistemima Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Serijal "Nove tehnologije u obrazovanju", rađen je u sklopu istoimene regionalne konferencije koja se održavala u Beogradu pet godina za redom i koja je bila najveća konferencija ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi. Autorica naših emisija u u 2017-oj godini bila je Aida Fazlić, i tada smo imali serijal od tri epizode po 25 minuta, dok smo u 2018-oj godini imali specijalnu emisiju na temu inovacija u obrazovanju autora Aleksandra Brezara.
 

U Velikoj Britaniji posjetili smo više osnovnih škola u Londonu i Cambridgeu, zašli smo u one privatne i državne, i uspjeli smo da saznamo šta je to što motiviše učenike i nastavnike da se kvalitet nastave podigne na viši nivo. Upoznali smo se sa micro:bitom, malom spravom koja je u tom trenutku tek ulazila u bosanske učionice, a u Velikoj Britaniji je već pravila velike pomake. Uskoro će svaka škola u Bosni i Hercegovini imati set ovih uređaja kroz naš projekat "Škole za 21. vijek", a u tom trenutku mogli smo da vidimo njegove prve primjene u pilot fazi projekta.

Podsjetimo se svih lijepih primjera na koje smo naišli u obje zemlje. 

PRVA EPIZODA

Na sajmu "Bett Show" u Londonu, saznali smo mnogo toga o trenutnim dešavanjima na temu tehnologije u obrazovanju i koje se to inovacije tek pripremaju. Od malih projekata do dostignuća svijetskih razmjera, tehnologija je u vrlo bliskoj saradnji sa obrazovanjem. Koliko će tehnologija u obrazovanju tek napredovati i da li postoje inovacije koje su već spremne za implementaciju? 

DRUGA EPIZODA

Da li se i kako informaciono-komunikacione tehnologije upotrebaljavaju u britnaksim školama smo saznali kroz razgovor sa nastavnicima i učiteljima Osnovne škole "Sandringham" i Srednje škole "Townley Grammar". Da li tehnologije koje oni koriste u svojim školama, možemo da primjenimo i kod nas?

TREĆA EPIZODA

Posjetili smo osnovne škole sa Zapadnog Balkana i sa nastavnicima i direktorima škola razgovarali o promjenama koje informacione tehnologije donose u škole 21. vijeka. Zbog sve većeg uticaja tehnologije, razgovarali smo o načinima na koje se tehnologija primjenjuje u školama i kakvi su rezultati. Kroz različite igre i zadatke, tehnologija je primjenjena i kod najmlađih i najstarijih učenika. 

SPECIJALNA EMISIJA: INOVACIJE U OBRAZOVANJU

Autor Aleksandar Brezar istražuje u razgovoru sa svojim gostima koje su to reforme i inovacije u našem obrazovanju potrebne kako bi djeca bila spremna za neizvjesnu budućnost. U emisiji se mogu vidjeti primjeri dobre prakse snimani u Londonu, kao i u školama u Bosni i Hercegovini.

Podijelite sadržaj