Da bismo predstavili naš mentorski pilot program, razgovarali smo sa Amrom, jednom od korisnica mentorske podrške iz Bosne i Hercegovine i njenom mentorkom, iskusnom novinarkom iz Srbije, Mašom Mileusnić.

Zašto ste se prijavili za učešće u mentorskom programu?

Prijavila sam se za učešće u ovom mentorskom programu jer već dugo vremena zaista želim da uradim nešto za sebe što nije u direktnoj vezi sa mojom organizacijom, ali jeste direktno povezano sa mojim radom. Znala sam da ću imati mentorku koja poseduje više znanja, iskustva i veština, koja može da me poduči i na taj način ostvari veliki uticaj na moj razvoj, kako po pitanju karijere, tako i lični. I ovaj program pruža neverovatnu priliku za rad sa nekim ko će vas aktivno slušati bez ikakvog osuđivanja ili pristrasnosti, što je vrlo retko danas.

Šta želite da postignete tokom naredna dva meseca mentorskog programa?

Moj plan za ovaj mentorski program je da iskoristim svoju mentorku što je više moguće. Pitaću je za svaku stvar koja mi smeta u mom ličnom i profesionalnom životu. Moj plan je da iskoristim ovaj dvomesečni period da dobijem što je više moguće kako bih ostvarila svoje SMART (strateške, merljive, dostižne, realne i ciljane) ciljeve, ali takođe i neke opštije ciljeve koji se uglavnom odnose na jačanje mojih interpersonalnih veština. Jedna od stvari o kojoj ćemo pričati i koju ćemo vežbati je- Kako da ukratko predstavim svoju priču/ ideju? 

Da li bi formalni mentorski programi pomogli i drugim ženama koje započinju karijere u medijima?

Rad u medijima podrazumeva da radite u veoma konkurentnom okruženju. Formalni mentorski program pomaže u takvim stvarima jer stičete prijatelja kome možete da se poverite- nekoga ko iza sebe ima godine i godine iskustva rada u medijima. Moja mentorka mi je već pomogla da shvatim da su stvari koje vrednujem u svom životu, već u ravnoteži. Naučila me je, i dalje me uči, svim stvarima koje je ona radila u svojoj karijeri, greškama i postignućima, kako bih stekla primer iz stvarnog života o tome kako da pratim svoju karijeru i put u medijima kako bih se dalje razvijala i na profesionalnom i na ličnom planu. I na tome sam veoma zahvalna. Mentorstvo je nešto što bi trebalo da bude uvedeno u svaku oblast rada.

Da li ste nekad tokom svog iskustva doživeli rodnu neravnopravnost ili pristrasnost? Kako ste se nosili sa time? Ili niste? 

Verujem da je svaka žena doživela rodnu neravnopravnost ili pristrasnost nekad u svom životu. Popularno mišljenje na Zapadnom Balkanu je da muškarci to bolje rade. Uopšte se ne slažem sa takvim stavom. Nedostatak samopouzdanja i percepirana pretnja da žena može da bude moćna i da poseduje sposobnost da bude na poziciji na kojoj se donose odluke, uzrok je takvog pežorativnog stava prema ženama. 

Lično sam doživela sam rodnu neravnopravnost i pristrasnost, ali uglavnom u privatnom životu. Obično počinje šalom zbog koje vam je neprijatno. Kako se ja nosim sa time- komunikacija je ključ svega! U ličnom životu uvek se podsećam da sam sposobna mlada žena, da ne postoji ništa na ovom svetu što ne mogu da uradim ako se tome posvetim. A to je nešto što niko ne može da vam oduzme. Važno je da o sebi razmišljam kao o jakoj i sposobnoj ženi. Što i jesam.

Tek ste krenuli sa mentorskim programom, ali da li biste ga preporučili drugima? 

Nikad nije kasno da se prijavite za učešće u metorskom programu! Kada završimo studije i počnemo da radimo nekako zaboravimo da radimo na sopstvenom razvoju van posla. Mentorstvo je fantastičan način za povećanje samopouzdanja, profesionalni i lični rast i učenje toliko mnogo stvari o životu, poslu, ljudima i načinima na koje je sve to povezano.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena je #ChooseToChallenge i od žena se traži da podignu svest u odnosu na pristrasnost, da aktivno rade na ravnopravnosti i slave postignuća žena- koje ćete vi lično korake preduzeti da biste ovo uradili? 

Ja nikad nisam bila neko ko je "slavio" Međunarodni dan žena na neki poseban način, ali ove godine sam odlučila da uradim nešto posebno. Budući da smo svi bića društvenih mreža, a i sama sam veoma navučena, naišla sam na veoma zanimljiv projekat. Na dan 8. marta ću poslati svoju fotografiju FEMINISTIČKOM KOLEKTIVU FAKTIV na temu "Osmomartovski odmor". Ova ideja za foto- projekat ima za cilj da se osvrne na savet iz jednog ženskog časopisa iz 1954. godine pod nazivom "Odmorite se posle napornog rada u ležećem položaju. Neka vam postane navika da se svakog dana na ovaj način odmarate sat vremena posle ručka". Ideja ovog foto- projekta je da se žene predstave u svom prirodnom okruženju tokom pandemije. U velikoj meri mogu da se prepoznam u ovoj ideji budući da sam tokom protekle godine radila od kuće i naučila sam kako kao žena mogu da briljiram i u poslu, i u kuvanju, i u kućnim poslovima, pranju, nabavci hrane, plaćanju računa- sve u isto vreme! Stoga moje učešće u ovom projektu predstavlja omaž mene meni samoj kako bih mogla da promislim o teretu koji samovoljno nosim na leđima.

 

Podijelite sadržaj