Larisa Halilovic speaking

Poštovani, 

U ime mreže državnih instituta za kulturu zemalja članica EU (EUNIC) u Bosni i Hercegovini (BiH), ovim putem vam upućujemo otvoreni apel za hitno pokretanje postupaka neophodnih za što brže ponovno otvorenje Zemaljskog muzeja BiH.

Zemaljski muzej BiH je od ključnog značaja za sve etničke skupine i sve građane Bosne i Hercegovine. Ovaj muzej predstavlja i čuva kulturnu baštinu ne samo BiH i Balkana, nego i cijele Evrope. Njegovo zatvaranje kosi se s onim što mi kao mreža zastupamo: kulturnu raznolikost Evrope, što podrazumijeva i bogatstvo jezika koji se u njoj govore, kao i promociju umjetnosti i kulturne baštine. Zatvaranjem jedne ovako značajne institucije kulture, svi mladi ljudi ove zemlje, svi domaći i međunarodni studenti i istraživači lišeni su mogućnosti da uče i produbljuju svoje znanje, a brojni domaći i strani gosti osujećeni su u namjeri da otkriju bogatstva kulturne baštine svih naroda Bosne i Hercegovine.

Zatvaranje Zemaljskog muzeja na ovako neprihvatljivo dug vremenski period ostavlja utisak nezainteresovanosti, isključenosti i zanemarivanja, utisak koji nesumnjivo treba promijeniti. S tim na umu, pozivamo vas da razmotrite koje je korake neophodno poduzeti u cilju što skorijeg otvaranja ove institucije.

Iako smo svjesni kompleksnosti rješavanja statusa svih institucija kulture u BiH, ovim putem se pridružujemo brojnim apelima koje su građani, akademska zajednica, akteri i institucije u oblasti kulture u okvirima lokalne i međunarodne scene već upućivali tražeći ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja. Navedenim činom dokazala bi se vaša posvećenost ostvarivanju prava građana na obrazovanje, kulturu i pristup kulturnoj baštini.

U tom smislu se radujemo nastavku saradnje s institucijama kulture i građanima Bosne i Hercegovine u okviru ispunjavanja svoje misije promicanja evropskih vrijednosti za dobrobit svih naroda u BiH i Evropi.

 

Larisa Halilović, predsjednica EUNIC-a u Bosni i Hercegovini i direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini

Ignacio Vitórica Hamilton, potpredsjednik EUNIC-a i zamjenik ambasadora, Ambasada Kraljevine Španije.

Donato Giuliani, direktor, Francuski Institut / Centar André Malraux

Sébastien Plot, direktor odjela za francuski jezik, Francuski Institut / Centar André Malraux

Jens Wagner, prvi sekretar, Ambasada Savezne Republike Njemačke

Charlotte Hermelink, direktorica, Goethe Institut u Bosni i Hercegovini

Lucas Bachmayer, konzul i ataše za kulturu, Ambasada Austrije

Ilaria Ragnoni, voditeljica Odjela za kulturu, Ambasada Italije

Anikó Gyenge, ataše za kulturu, Ambasada Mađarske

Mak Kapetanović, Odjel za komunikacije, poslove kulture i političku saradnju, Ambasada Kraljevine Holandije

 

Slavomir Goga, zamjenik ambasadora, Ambasada Republike Češke

Podijelite sadržaj