Atentator podiže pištolj. 

Dirigent podiže palicu. 

Glazbena kompozicija koja traje sedamnaest minuta je počela.

Maurice Ravel napisao je Bolero u Parizu 1928. godine. Više od šezdeset godina poslije, engleski klizački par Jayne Torvill i Christopher Dean klizali su uz Bolero na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Dvorana u kojoj su tada osvojili olimpijsko zlato bombardirana je osam godina kasnije. Koristeći glazbu kao most između ovih priča, British Council u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR i Nottingham Playhouse predstavlja kazališnu predstavu „Bolero“ koja putuje od Pariza do Sarajeva, od 1914. godine do danas.

Umjesto da zagovara određeno povijesno viđenje atentata i dogođaja koji su slijedili, izvedba se fokusira na vezu između događaja i Europe danas, te svijeta kao globalnog i modernog društva, prevazilazeći tako lokalne podjele i tenzije. Izvedba putuje preko Pariza i Nottinghama do Sarajeva, rasplićući priče o atentatu, olimpijskom uspjehu para iz Velike Britanije, posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini i sadašnjosti. Uz četiri jezika i međunarodnu postavu, izvedba promovira multikulturalizam i ideju globalne budućnosti.

Kao dio Cinnecting Creatively projekta, izvedba će uključiti sudionike Connecting Classrooms projekta, te na taj način povezati mladu publiku i otvoriti prostor za kreativni razvoj i debatu. Uz to, polaznici kazališnog programa za mlade „Fakat Drama“ imat će priliku surađivati s međunarodnom postavom Bolera.

Produkcija uključuje umjetnike iz Velike Britanije, Kosova, BiH i Njemačke, koji su Bolero pripremali tokom 2013. godine za premijeru u Sarajevu 29. lipnja 2014., u Sarajevskom ratnom teatru SARTR. Tijekom jeseni 2014., Bolero će, uz drugu uzvedbu u Sarajevu, gostovati u Mostaru, Zenici i Tuzli. 

Glumačka postava toplo poziva publiku da se uključe u razgovor i debatu nakon svake izvedbe.

Vanjski linkovi

Podijelite sadržaj