Damien Hirst: Nova religija

Posjetite Novu religiju, prvu izložbu radova Damiena Hirsta u Bosni i Hercegovini. Izložba je postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci od 17. marta – 27. maja 2016. godine

O Novoj religiji

Nova religija je izložba grafika u tehnici sitotiska i verzija skulptura jednog od najznačajnijih savremenih vizuelnih umjetnika na svijetu. Postavljena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u saradnji s galerijom Paul Stolper i British Councilom.

Izložba istražuje kompleksne odnose između smrtnosti i vjere, i fascinaciju naukom i tehnologijom; teme centralne u dugogogišnjoj karijeri Damiena Hirsta, intrigantnog i ponekad kontroverznog umjetnika.

Nakon što je 2005. godine prvi put postavljena u galeriji Paul Stolper, Nova religija je prikazana u Oslu, Moskvi, Veneciji, Sofiji, Wokingu, Gdanjsku i u crkvi All Hallows u Londonu.

O umjetniku

Damien Hirst je jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika i najistaknutiji član grupe poznate kao Mladi britanski umjetnici / Young British Artists (YBAs)

Damien Hirst o Novoj religiji

Umjetnik govori o osnovnim idejama za izložbu i temama izložbe

Posjetite izložbu – Damien Hirst: New Religion

Izložba jednog od najznačajnijih suvremenih umjetnika današnjice

Umjetnička zbirka British Councila

British Council je vlasnik 76 djela Damiena Hirsta koja odražavaju i druge važne teme opusa ovog umjetnika.