16–17. decembar 2016. | Skenderija, dvorana „Mirza Delibašić"

Po prvi put ove godine organizujemo regionalni događaj posvećen srednjem stručnom obrazovanju i karijernom razvoju pod nazivom „Skills Show: Sarajevo 2016“. Ovaj jedinstveni regionalni događaj ima za cilj da poveže komercijalne i obrazovne sektore kako bi zajedničkim naporima doprinijeli poboljšanju kvaliteta obrazovanja u regionu i motivisali učenike da se opredijele za srednje stručno obrazovanje. Skills Show će se održati u Sarajevu 16. i 17. decembra 2016. i fokusiraće se na inovacije, zapošljavanje mladih, primjere pozitivnih praksi i postignuća na području Zapadnog Balkana i Velike Britanije. Takođe, događaj će poslužiti da približimo poslodavce sa njihovim budućim uposlenicima. 

"Skills Show: Sarajevo 2016" organizujemo u saradnji sa Ambasadom Švajcarske u Bosni i HercegoviniKulturKontakt Austria (KKA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), Misijom OSCE u Bosni i HercegoviniSvjetskom BankomVijećem za regionalnu saradnju i Specijalnim predstavnikom EU u BiH.

Program pokriva četiri industrijska sektora: 

  • ljepota i zdravlje
  • turizam i uslužne djelatnosti
  • drvna, građevinska i metalno-mašinska industrija
  • informacione tehnologije i inženjerstvo.

„Skills Show: Sarajevo 2016“ se sastoji od sljedećih dijelova:  

  • izlaganje i takmičenje – Izložbeni prostor nudi mogućnost da poslodavci i srednje stručne škole podijele ideje, promovišu proizvode i predstave inovacije i način njihovog sprovođenja u različitim oblastima. Paralelno sa ovim, učenici će se takmičiti pod mentorstvom nastavnika i poslodavaca kako bi prikazali svoje vještine i talent. 
  • konferencija „Prvo radno iskustvo" – Međunarodna konferencija koja će okupiti regionalne predstavnike poslodavaca, obrazovnih institucija, međunarodnih i nevladinih organizacija i različite interesne grupe koje rade u oblasti zapošljavanja mladih. Konferencija će okupiti donosioce odluka sa prostora Zapadnog Balkana kako bi podijelili iskustva, diskutovali i kreirali preporuke za razvoj vještina, reformu obrazovanja i zapošljavanje mladih na prostoru Zapadnog Balkana. 
  • prostor za učenje i dijeljenje informacija – Ovaj prostor je dio zvaničnog programa koji podrazumijeva mogućnost organizovanja prezentacija ili radionica iz oblasti svakog od navedenih industrijskog sektora.

Ukoliko imate dodatna pitanja molimo vas da kontaktirate naše kolege Samira Avdibegovića i Aleksandra Borisavljevića

Pogledajte još: