U Londonu se od 19. do 22. januara održava Svjetski  forum o obrazovanju na kojem 1200 delegata iz 112 zemalja raspravlja o promjenama i reformama u obrazovanju. British Council je imao zadovoljstvo da tamo otprati predstavnike ministarstava obrazovanja iz zemalja Zapadnog Balkana.

Prvog dana Foruma su predstavnici programa PISA održali upečatljiv govor i prezentaciju rezultata svojih istraživanja. Zaključeno je, između ostalog, da je ključno da se djeca nauče misliti kritički i osposobiti ih za rješavanje problema, što je neophodno da bi sutra u društvu mogli funkcionisati kako treba. Rečeno je: „Nekad su djeca za svaki predmet imala po jedan udžbenik, što znači samo jedan izvor informacija, a danas su izvori informacija brojni i raznorodni. Posao je nastavnika da djecu nauče kako da sve dostupne informacije kritički analiziraju i sagledaju iz raznih perspektiva.“ Istraživanje je pokazalo da nastavnici nisu entuzijastični ni motivisani, na čemu obrazovni sistemi moraju poraditi, ali se u obrazovni proces žele više uključiti i roditelji i korporativni sektor.

Pored učešća u radu Foruma, ministri zemalja Zapadnog Balkana sastali su se s Christopherom Pincherom, britanskim ministrom za Evropu, a kako bi obilježili uspjeh programa Škola za 21. vijek. Razgovaralo se o važnosti digitalnih vještina i obrazovanja u 21. stoljeću.

Ministar Pincher  je na sastanku naglasio da se Velika Britanija posvetila poboljšanju digitalnih vještina i obrazovanja na Zapadnom Balkanu zato što to osigurava da djeca spremno dočekaju digitalne izazove koje očekuju buduće generacije dok se regija sve više stabilizuje.

 

 

Predstavnici Bosne i Hercegovine na Svijetskom forumu obrazovanja bili su Ministarka obrazovanja i kulture Natalija Trivić i Ministarka obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić

Ministar za Evropu Christopher Pincher kaže:

Mladi su naša budućnost: uspjeh naših zemalja uveliko će zavisiti od njihovih talenata, vještina i ambicija. Svijet u kojem oni odrastaju brzo se mijenja. Djeca već nevjerovatno vješto barataju tehnologijama. Moramo iskoristiti njihov talent i dalje ga razvijati.

Zato je Velika Britanija ponosna što podržava program Škole za 21. vijek. Ovaj program će budućim generacijama u zemljama Zapadnog Balkana pomoći da postanu dinamični preduzetnici budućnosti i svojim zemljama donesu prosperitet – a samim tim i stabilnost ove regije.” 

 

Predstavnici ministarstava će 22. januara posjetiti osnovnu školu Highgate.

Podijelite sadržaj