16– 19. FEBRUAR 2017. | KINO MEETING POINT, SARAJEVO

PlayUK je zaista jedinstveni međunarodni festival koji je posvećenom britanskom filmu. Od 16. do 19. februara 2017. godine, publika u šest gradova Zapadnog Balkana je imala priliku da prisustvuje na deset filmskih premijera britanskih autora koji su privukli dosta pažnje na nekim od najvažnijih svjetskih filmskih festivala. 

Počevši sa T2 Trainspottingom, koji je otvorio festival, hiljade ljubitelja filmske umjetnosti su tokom četiri dana festivala imali priliku doživjeti najbolje od savremene britanske kinematografije. Pogledajte program

FORMAT FESTIVALA

Zbog jakog uticaja koji ima na naš svakodnevni život, kao i na naš humor i način govora, britanski film je već decenijama jedinstveni fenomen savremene globalne kulture. Takav fenomen zaslužuje i poseban format.

"PlayUK" istovremeno organizujemo u šest gradova Zapadnog Balkana, pa će publika u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju  i Tirani u isto vrijeme moći da uživa u deset filmskih premijera – šireći ljubav prema britanskom filmu širom Zapadnog Balkana.

PROGRAMSKI FOKUS

Tematski, "PlayUK" ima mnogo slojeva. U svijetu dinamičnih promjena u kom politika utiče na odnose širom planete, naš cilj je da prikažemo filmove koji slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da se pronađu pravi odgovori i rješenja u teškim vremenima.

Još jedan nivo na koji želimo da ukažemo je jak uticaj koji britanska muzika ima u našem regionu. Zbog toga ćemo prikazati i filmove o muzici, muzičkim bendovima, njihovoj zaostavštini i uticaju koji imaju na naše društvo. Jasno je da smo zbog toga riješili da festival otvorimo filmom "T2 Trainspotting" koji ponovo okuplja originalnu postavu jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih.

Na kraju, "PlayUK" slavi film kao vid umjetnosti, medij koji se lako prilagođava promjenama koje sa sobom nose nove tehnologije. Film se stalno mijenja i pronalazi način da ujedinji svoju publiku. To je nešto što je "PlayUK" i ovog puta pokazao.

BEOGRAD | PODGORICA | PRIZREN | SARAJEVO | SKOPLJE | TIRANA 

Podijelite sadržaj