Britanski umjetnik Grayson Perry (1960) je rođen u Chelmsford u Essexu, a trenutno živi i radi u Londonu. Koristi tradicionalne medije kao što su tapiserije, keramika i grafika kako bi istražio svoju fascinaciju savremenim društvenim pitanjima i često provokativnim temama kao što su religija, pol, politika, klase i identitet.

Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika i do sada je imao priliku da izlaže svoja djela na velikim samostalnim izložbama širom svijeta kao što su: Bonnefantenmuseum, Maastricht, ARoS Aarhus Art Museum, Aarhus, (2015 – 2016)), Muzej savremene umjetnosti u Sydneyu (2015),  Britanski muzej u Londonu (2011), Muzej savremene umjetnosti 21. vijeka u Kanazawi u Japanu (2007), Muzej Andy Warhol u Pittsburghu (2006), galerija Barbican u Londonu (2002) i Stedelijk Muzej u Amsterdamu (2002).

Grayson Perry je 2003. godine osvojio Turnerovu nagradu, najprestižniju britansku nagradu koja se dodjeljuje za savremenu umjetnost. Nagradu je preuzeo obučen kao žena, njegov alter ego "Claire", kako bi pokazao svoje interesovanje za identitet, koje je takođe prisutano i u njegovoj umjetnosti. Od tada je postao voljena i popularna javna ličnost koja vodi televizijske programe i radio emisije, te pored izlaganja svojih djela, i otvoreno i iskreno govori o vrijednosti umjetnosti u društvu.

Podijelite sadržaj