Prilikom stvaranja izložbe "Taština malih razlika", Grayson Perry je inspiraciju pronalazio u mnogim umjetnicima. Najveću inspiraciju je ipak pronašao u slikama ciklusa Williama Hogartha, Život razvratnika (1733), koje su dio izložbe. 

Osam slika ciklusa Williama Hogartha "Život razvratnika" (1733) priča priču Toma Rakewella, mladića koji nakon što od oca-tvrdice naslijedi bogatstvo kreće putem poroka i samouništenja.

Originalne slike se nalaze u londonskom muzeju "Sir John Soane", ali mnoge muzejske zbirke sadrže otiske ovih gravura; ovaj rad je poslužio kao inspirisacija vrhunskim britanskim slikarima, kao što su David Hockney i Grayson Perry.

Hogarth je najpoznatiji po radovima "Savremene moralne teme" / "Modern Moral Subjects" kroz koje komentariše savremeno društvo. "Život razvratnika" nastao je nakon izuzetno uspješne serije "Karijera jedne prostitutke" / "A Harlot’s Progress" (1730). U priči o razvratniku, mladić propada kao žrtva zavodljivih učinaka konzumerizma 18. vijeka. Tom bogatstvo naslijeđeno od oca potroši na umjetnine, muziku, žene i druga interesovanja gospode tog vremena. Nakon što oženi stariju bogatašicu i prokocka i njeno bogatstvo, Tom završava u dužničkom zatvoru, gubi razum, te tragično okončava u psihijatrijskoj bolnici Bedlam.

Podijelite sadržaj