Cultural Heritage Exchange programme

British Council, University College London (UCL) i Heritage Without Borders su organizovali Program razmjene u oblasti kulturnog naslijeđa za muzejske stručnjake iz jugoistočne Evrope.

Program je bio namijenjen kustosima i muzejskim stručnjacima srednje generacije sa najmanje tri godine radnog iskustva koji teže da postanu lideri u svom sektoru, razviju nova partnerstva sa sredinom/zajednicom u kojoj rade i prošire auditorijum za svoje institucije.

Kao jedna od učesnica izabrana je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Ovaj program razmjene bio je namenjen muzejskim profesionalcima iz jugoistočne Evrope kako bi ih podržao da ponovo uspostave izgled svojih institucija, nauče da privuku nove publike i transformišu svoje muzeje u mnogo uzbudljivije i otvorenije prostore s jakim međunarodnim vezama.

Mi možemo transformisati sliku "starenja institucija" i ponovo uspostaviti sebe kao popularno mjesto znanja. 

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine

Program je započet u aprilu 2014. godine sa sedam odabranih učesnika iz šest zemalja Zapadnog Balkana koji su završili kratki kurs u muzejima u Velikoj Britaniji. Program je omogućen uz pomoć donacije Headley Trusta i podržan je od strane British Council i University College London (UCL).

Program je istraživao šire uloge koje muzeji mogu igrati u savremenom društvu, kroz uspostavljanje i definisanje identiteta, adresiranje savremenih pitanja i angažovanje mladih ljudi i zajednica. Nakon pohađanja programa učesnici su posvećeni preduzimanju aktivnosti koje će pomoći u razvijanju vještina angažiranja zajednice i širenju znanja kolegama iz sektora.

Nakon uspješnog završetka projekta, napravili smo infografiju koja sumira projekat kroz vremenski okvir, informacije o učesnicima, njihove misli o projektu, kao i dalji planovi za njihove zajednice i institucije. Učesnici su se pridružili muzejskim profesionalcima iz drugih zemalja u programu razmjene.

  • Cultural Heritage Exchange programme Infographic (Adobe PDF 619KB)
  • Vanjski linkovi

    Podijelite sadržaj