PlayUK: Arcadia 2018. okuplja publiku koja traži odgovore na sljedeća pitanja: kako su promjene proizašle iz četvrte industrijske revolucije i digitalizacije utjecale na umjetnost i kreativnost? Da li su novonastale platforme dodatna prilika ili izazov za umjetnost i umjetnike? Da li igrice i druge digitalne aplikacije odvraćaju nove generacije od 'pravih vrijednosti' koje nudi umjetnost ili pak predstavljaju priliku da glas kreativaca čuje što veći broj ljudi? 

S tim na umu pozvali smo kreativce iz Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana, da iznesu mišljenje o ovoj tematici i da nam predstave svoje najnovije projekte. Radi ilustracije statusa kreativnosti danas, pozvali smo edinburšku platformu WeThrowSwitches koja će urediti izložbu alternativnih video-igara iz Velike Britanije i Zapadnog Balkana. Za one koji više vole priče ispričane u formatu igranog filma, pripremili smo izbor aktuelnih britanskih filmova koji pružaju uvid u najnovije trendove u ovoj djelatnosti.

Tiltbrush

Slikanje iz nove perspektive

Tilt Brush vam omogućava da slikate u 3D prostoru uz virtuelnu stvarnost. Vaša soba je vaše platno. Vaša paleta je vaša mašta. Mogućnosti su beskrajne.

Alternative hardware

Alternative hardware: Robin Baumgarten

Robin Baumgarten, nezavisni programer igara iz Londona, poznata po svojim eksperimentalnim igrama, govoriće o čudnim hardverskim konzolama kojim je počela da se bavi u posljednje vrijeme, kao i nekim starijim igarama.

Podijelite sadržaj