Umjetnost u doba četvrte industrijske revolucije

 

Biljana Srbljanović

Književnica / Univerzitetski profesor

Biljana Srbljanović je književnica i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Njeni dramskih tekstova su igrani u preko 160 pozorišta u svijetu i prevedeni na više od 20 jezika. Kreatorka je televizijske serije „Otvorena vrata“. Gostujući je profesor na univerzitetima u Beču, Milanu i Njujorku. Nosilac je francuskog Ordena viteza iz reda umjetnosti i književnosti. U javnosti je poznata po svom društvenom angažmanu kao aktivistkinja za ljudska prava i prava životinja.

Jordan Erica Webber

Kritičar video-igara / Stručnjak za video-igre

Jordan Erica Webber je novinarka koja piše o video-igrama. Tim se bavi već od 2012. godine, a danas se većina njenog rada može naći u Guardianu. Pored toga, ona je ko-autor knjige "Deset stvari koje nas video-igre mogu naučiti" (o životu, filozofiji i svemu). Jordan je takođe rezidentni stručnjak za video-igre na Gadget Showu (Channel 5).

 

 

Kenan Zekić

Dizajner / Šef odsjeka za umjetnost na IUS-u

Kenan Zekić je multidisciplinarno orijentiran dizajner, posebno zainteresiran za integraciju dizajna u razvoj društva. Kreirao je koncept, dizajn i nekoliko prototipa „Mine Avoiders“ igre za djecu koja se bavi problemom opasnosti od mina i zaostalih ubojitih sredstava, kao i prve bosanskohercegovačke kovanice 5,10,20 i 50 feninga. Radi kao šef odsjeka za umjetnost i vanredni profesor na odsjeku za Vizuelne Umjetnosti i Dizajn vizuelnih komunikacija na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. 

Zoja Kukić

Novinarka / Startit i SEE ICT suosnivač

Zoja Kukić je suosnivač Startita i SEE ICT-a, neprofitne organizacije posvećene jačanju lokalne tehnološke i start-up scene. Kroz 7 centara širom Srbije i 2 online platforme, organizacija doseže više od 70.000 ljudi svakog mjeseca, koje informiše, edukuje i povezuje u oblastima kao što su tehnologija, dizajn i preduzetništvo. U beogradskom prostoru otvorili su i VR Laboratoriju, kako bi inspirisali domaće IT stručnjake i kreativce da koriste virtuelnu realnost u svojim projektima.