12. JUNI – 12. AUGUST | MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI | SKOPLJE

Rodne percepcije u Muzeju savremene umjetnosti - Skoplje je poslednja od pet izložbi kolaborativnog kustoskog projekta Percepcije, koja se fokusira na žensku umjetnost. Zamišljen kao saradnja pet kustosa sa Zapadnog Balkana, projekat je na svakoj od izložbi predstavio 24 djela 14 britanskih umjetnica iz kolekcije British Council-a, koje su kustosi zajednički odabrali i uklopili u dijalog s lokalnim umjetničkim djelima. Dakle, Percepcije su rasle kao fluidan ženski umjetnički prostor na presjeku različitih kulturnih, političkih i teorijskih strategija u okviru političke geografije Zapadnog Balkana - počevši od Cetinja, preko Novog Sada i Prištine, do Banje Luke, kako bi finalno zauzele pozornicu u Skoplju.

Izložba u Skoplju će zatvoriti izložbeni ciklus predstavljanjem 39 savremenih umjetničkih djela 25 umjetnica, koji su koncipirani u tri dijela: pogledi, reprezentacije i poništavanje reprezentacije. Predstavljene umjetnice kroz svoj rad vraćaju vjerodostojnost ženskog oblika i iskustva; prekidaju strukturiranu i ovjekovječenu rodnu hijerarhiju; ali i predlažu novi kritički pristup preispitivanja problema (rodne) reprezentacije.

Protežući se kroz tri područja ženske pozicije: gledajući i promatrajući - POGLEDI, vizuelno predstavljanje - REPREZENTACIJE i "propadanje predstavljene vizije" - PONIŠTAVANJE REPREZENTACIJE, ideja ove konceptualne podjele nije da proizvede još jedan okvir interpretacije kroz multivokalnu vizualizaciju ženskog iskustva, već pozvati na strukturirano i detaljno ispitivanje muškog principa na kojem je izgrađena savremenost i kritički pristupiti problematici predstavljanja kroz radikalno propitivanje.

Umjetnice čija djela su dio ove izložbe: Abigail Lane, Ana Temkova, Aneta Svetieva, Anthea Hamilton, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Evgenija Demnievska, Gillian Wearing, Helen Chadwick, Hristina Ivanoska, Irena Paskali, Laura Aldridge, Ljupka Deleva, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Mirna Arsovska, Monika Moteska, Rachel Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin, Verica Kovacevska, Violeta Capovska, Zaneta Vangeli

Podijelite sadržaj