ZAŠTO NEMA VELIKIH MUŠKIH UMJETNIKA? je bila prva u nizu izložbi u regionu u okviru projekta „Percepcije“. Postavka predstavlja spoj djela britanskih umjetnica iz bogate kolekcije British Council-a i radova crnogorskih umjetnica. 

Pitanje Zašto nije bilo velikih umjetnica? koje je 1971. godine postavila Linda Nohlin (Linda Nochlin), otvorilo je niz problemskih preispitivanja kanona istorije umjetnosti koji su zanemarivali, marginalizovali i ignorisali ženske glasove i pozicije unutar kompleksnog svijeta umjetnosti i njegove prošlosti.

Iako postavljeno prije gotovo pola vijeka, ovo pitanje i dalje predstavlja aktuelnu temu ne samo umjetničkih, već i širih društvenih konstalacija – uprkos velikim pomacima na planu ženske emancipacije i borbe za ravnopravnost tokom proteklih stotinu godina, u našoj se savremenosti i dalje snažno reprodukuju modeli patrijarhalnih društveno-političkih odnosa koji žene smještaju u nejednaki položaj u različitim poljima, od ekonomskog do obrazovnog i kulturnog, tako da teme o tzv. „ženskim pitanjima“ predstavljaju vitalne preokupacije i savremenih umjetničkih i izložbenih praksi.

Imajući ovo u vidu, ne iznenađuje da je prva izložba koja se u okviru projekta Percepcije otvorila naslovljena pitanjem: Zašto nema velikih muških umjetnika?, upućujući na neophodnost ponovnog razmatranja jedne od ključnih provokacija za razumijevanje umjetnosti, a preko nje i sveobuhvatnijih odnosa na kojima se razvijaju, kako naša istorija, tako i naša sadašnjica.

Na izložbi su bila prikazana djela sljedećih umjetnica Abigail Lane, Anthea Hamilton, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Helen Chadwick, Laura Aldridge, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel Whiteread, Sarah Lucas i Tracey Emin, kao i Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Brigita Antoni, Gordana Kuč, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević i Lenka Đorojević.

Teme ovih ambicioznih i inovativnih izložbi osmislili su zajedno kustosi pet muzeja u kojima će biti prikazani ovi radovi. Kustoskinja Natalija Vujošević predstavila je na jedinstven način kako tretira temu rodne zastupljenosti u kolekcijama.

Neka od djela koja su bila izložena na Cetinju:

Podijelite sadržaj