Platforma "Mix the City – the Balkans" je nastala kao rezultat partnerstva British Council-a i EXIT Festivala koji su pozvali britanskog muzičara Ghostpoeta i 12 lokalnih izvođača sa cijelog Balkana da bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje priča neočekivanu priču o našoj regiji, podstiče razgovor među ljudima i jača prijateljske odnose među njima. 

Tokom ove dvije sedmice shvatio sam da, bez obzira na jezičku barijeru i činjenicu da nikada ranije nisam upoznao ove muzičare, svi mislimo na isti način, da želimo da stvaramo dobru muziku i budemo kreativni, tako da je ovo od početka bilo jedno nevjerovatno iskustvo.

- Ghostpoet

Kroz platformu "Mix the City – the Balkans" publika iz cijelog svijeta je u mogućnosti da veoma lako istraži i iskusi slike i zvuke Balkana. Miksanjem snimljenih audio samplova u izvođenju 12 umjetnika koji se fizički možda nikada nisu ni sreli, svaki korisnik se oslanja na svoju kreativnost da bi približio i povezao osam izabranih balkanskih gradova. Krajnji rezultat svake interakcije sa "Mix the City" platformom je jedinstveni video klip.  Klip spaja audio mix koji je generisao sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predjela snimljenih širom Balkana.

Tokom par sedmica u martu i aprilu, Ghostpoet je bio u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji su kroz svoju muziku pokazali kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu. Ovo je bilo uzbudljivo putovanje kroz Banja Luku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu. Tokom turneje, Ghostpoet je snimio samplove sa 12 lokalnih izvođača i zabilježio video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regije. Same lokacije sa snimanja će pomoći svim korisnicima "Mix the City" platforme da otkriju neka od neotkrivenih blaga koja Balkan čine posebnim.

U okviru platforme predstaviće se 12 muzičara: Saša Kukolj iz banda Shizomantra (u Banjaluci), Hornsman Coyote (u Beogradu), hor Harmonija i Verica Čuljković (u Budvi), Slobodan Trkulja (u Novom Sadu), Liburn Jupoli i Florin Fanaj (u Prištini), Jusuf Brkić (u Sarajevu), bend Ljubojna i Blagojče Penov iz benda String Forces (u Skoplju) i Fatos Qerimaj i Bledi Boraku (u Tirani).

Pogledajte mix koji je napravio Ghostpoet.

Nakon velikog uspjeha projekta "Mix the City" u Tel Avivu i Istanbulu, "Mix the City – the Balkans" nastaje u produkciji British Council-a i EXIT Festivala. Projekat se realizuje u saradnji sa britanskim kreativnim agencijama Flying Object i Roll Studio.

JUSUF BRKIĆ | SARAJEVO
SAŠA KUKOLJ | BANJA LUKA
LJUBOJNA | SKOPLJE
Podijelite sadržaj