U okviru platforme PlayUK, British Council je u saradnji sa Nordeus Hubom i SGA (Asocijacije industrije video igara) u januaru 2020. godine u Beogradu, organizovao festival PlayUK 2020, koji je okupio regionalne developere, digitalne umjetnike i druge kreativce iz gejming industrije.

U toku ovog festivala, učesnicima je bila pružena prilika da prisustvuju velikom broju radionica i predavanja i da se upoznaju sa kolegama iz regiona i Velike Britanije. Na radionicama prisustvovalo je 30 učesnika iz regiona, od kojih je 10 bilo iz Bosne i Hercegovine, a koji su imali priliku da unaprijede svoje vještine u narativnom dizajnu, UI/UX, umjetnosti, programiranju i drugim srodnim oblastima. Radionicu su posetili predavači koje predstavljaju pionire u svojoj oblasti, kao što su Jo Twist, Callum Underwood, Jon Mckellan i drugi.

Amela Dedić i Biljana Haljevac, 3D animatorke koje su bile učesnice na radionicama su izjavile:

"Jako smo sretne i uzbuđene da smo dio PlayUK radionica."

Pored radionica, za širu publiku i sve ljubitelje umjetnosti i gejminga, bila je otvorena izložba indie video igara iz Velike Britanije. Kustosi ove izložbe bili su We Throw Switches, edinburški dvojac, koji se već godinama bave video igrama.

Ovdje možete videti fotografije sa samog festivala i saznate kako je sve to izgledalo:

Radionice na festivalu PlayUK 2020 održane su u periodu od 20 - 24. januara i govorilo se o raznim segmentima gejming industrije.
Možda najzanimljiviji dio festivala je bila izložba video igara kojoj su mogli da prisustvuju svi ljubitelji video igara.
Podijelite sadržaj