Gdje prestaju video igre, a počinju virtuelne izložbe?

Gabrielle Jenks, direktorica digitalnog sektora Međunarodnog festivala u Manchesteru (Manchester International Festival), govorit će o „Your Progress Will Be Saved“, digitalnom projektu koji je festival nedavno naručio. Poznati avatar-umjetnik, LaTurbo Avedon, pozvan je da za ovaj rad ponovo osmisli i kreira novi prostor za kulturne događaje Međunarodnog festivala u Manchesteru, The Factory, unutar Fortnite Creativea. Otkako je pokrenuta u julu 2020, ova virtuelna dvorana imala je preko milion posjetilaca, i to prije nego što je njen „stvarni“ pandan otvorio svoja vrata.  

Gabrielle će nam se pridružiti da razgovaramo o koncepciji projekta, njegovoj realizaciji i pokretanju, kao i da razmislimo o budućim mogućnostima za video igre i kulturne institucije i kreatore i kustose koji rade sa njima.

Your Progress Will Be Saved je napravljen unutar Fortnite Creative-a kao dieo izuzetno popularne video igre Fortnite. Možete ga iskusiti kao igrač unutar Fortnite-a, a pristupa mu se unutar igre preko šifre 1248-2128-4287.

 

Govornica

Gabrielle je vodeća umjetnička direktorica i kustoskinja čiji su najznačajniji doprinosi u konvergirajućim oblastima umjetnosti, tehnologije i kreativnosti. Prije nego što se pridružila Međunarodnom festivalu u Manchesteru, bila je direktorica festivala Abandon Normal Devices gdje je radila kao kustoskinja na više projekata umjetnika poput Marshmallow Laser Feast, Apichatpong Weerasethakul, the Yes Men i Gillian Wearing.

Podijelite sadržaj