PlayUK 20/21 je razigran i inspirirajući digitalni program koji okuplja kreativce koji se bave video igrama iz cijele Velike Britanije i sa područja Zapadnog balkana.
Ovog puta vam predstavljamo potpuno nove digitalne serije u sklopu PlayUK 20/21 i prve serije dvosedmičnih stručnih salona.
Pristupite našoj web stranici sa svim informacijana o salonima i događajima putem linka ispod! Dođite i pridružite nam se: 

PlayUK 20/21 Saloni

Nakon niza uzbudljivih programa koji uključuju ne samo događaje koji su se u posljednje tri godine uživo odigravali u većim gradovima zemalja Zapadnog Balkana, nego i uspješnih internetskih sesija održavanih između marta i augusta 2020. godine, British Council sa zadovoljstvom objavljuje da je za početak spremna i sljedeća sezona PlayUK!

PlayUK je platforma kroz koju British Council podržava kreativnost u digitalnoj umjetnosti, nudi pristup novim vještinama i znanju, te stvara i jača interakciju između umjetnosti i tehnologije. Kroz ostvarivanje veza između britanskih i praktičara raznih digitalnih i umjetničkih disciplina iz zemalja Zapadnog Balkana, PlayUK istražuje teme kao što su kodiranje, hardver, igre i performansi, teorije igara, virtualna stvarnost, umjetna inteligencija, proširena stvarnost, animacija, imerzivni mediji, kreativno računarstvo, narativni dizajn i ostali digitalni postupci u umjetnosti, time stvarajući unikatne veze između kreativnog i tehnološkog sektora.   

Ove sezone sarađujemo s Marie Foulston, višestruko nagrađivanom kreativnom producentkinjom revolucionarnih izložbi, video igara, instalacija i digitalnih projekata. Oduševljeni smo što je Marie osmislila program podjednako interesantan i inspirativan kako za profesionalce, tako i za digitalne entuzijaste. Marie je 2019. godine proglašena jednom od 100 najuticajnijih žena britanske industrije video-igara. Radila je i kao kustosica video-igara za čuveni V&A / Victoria i Albert, vodeći svjetski muzej primijenjene umjetnosti i dizajna, a u svom portfoliju se može pohvaliti i godinama saradnje s vodećim studijima za video-igre kakvi su Nintendo i Naughty Dog. Njen skorašnji kustoski rad na digitalnoj izložbi Videogames: Design / Play / Disrupt dospio je na brojne naslovnice.

Uz stručni doprinos Marie i dodir njene osebujne inovativnosti, predstojeće izdanje PlayUK predstaviće raznolik program koji koristi sve prednosti internetskog medija. Nastavljamo s dvosedmičnim internetskim radionicama profesionalnog razvoja, koje smo od milja nazvali „saloni“ – po ugledu na nekadašnje intelektualne i umjetničke kružoke. Ove godine uvodimo i posebno osmišljen mentorski program koji za učesnike iz zemalja Zapadnog Balkana predstavlja jedinstvenu priliku da svoje timove i već započete projekte razvijaju u saradnji s nekim od najboljih britanskih stručnjaka za video-igre. PlayUK će u proljeće 2021. godine kulminirati specijalnom internetskom izložbom na kojoj će biti predstavljeni rezultati ovog mentorskog programa, ali će sadržaj izložbe obogatiti i video-igre za široki spektar ljubitelja video-igara i digitalne umjetnosti.

Nadamo se da će naš izazovni program i ovog puta potaknuti razmjenu ideja i praksi između Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana, a zajednici za razvoj video-igara u ovoj regiji pružiti uzbudljive mogućnosti učenja, mentorstva i umrežavanja, te potaknuti saradnju između umjetnika i profesionalaca IT-sektora. Konačno, nadamo se da će PlayUK, kao i uvijek dosad, i publikama pružiti nova zanimljiva iskustva.

Podijelite sadržaj