Toksične zemlje je dio EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI, u okviru programa TU SMO: Pokretne slike umjetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image) koji su razvili Tendai John Mutambu, British Council i LUX. To je izložba i serija događaja u Bosni i Hercegovini želi započeti kritičke rasprave među opštom publikom i profesionalnim umetnicima i analizirati ljudsko uništavanje u širem smislu.

Toksične zemlje istražuje efekte antropocena (trenutne geološke epohe u kojoj ljudi imaju dominantan utjecaj na okoliš), vojnih sukoba, ekologije, kozmologije, klimatskih promjena, zapadnih kolonijalnih praksi i ekstraktivnih industrija. 

Autorica i kustosica programa je Armina Pilav (pogledajte njenu biografiju ispod). Program je produciran u saradnji sa Damirom Ugljenom, Un-war Space Lab kolektivom, Udruženjem za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva i Abraš Radiom iz Mostara. Možete pročitati šta Armina kaže u vezi sa programom u njenoj kustoskoj izjavi ovdje

Program je realizovan od 21. do 26. juna 2021. na različitim lokacijama u Mostaru gdje su posetioci mogli uživati u programu audio performansi, projekciji umjetničkih filmova, čitanju i javnim šetnjama. Slike sa izložbe možete naći ovdje.

Prvi događaj iz kustoskog programa Toksične zemlje, „moglo bi biti otrovno“, predstavio je izložbu i susrete među vrstama koji će se održati na različitim lokacijama u Mostaru i na društvenim mrežama od marta do jula 2021. godine. Događaj se održao na Zoomu, a uživo se prenosio na Facebook stranici Radio Abraša Mostar, a zatim i kao podcast na webu radija. Možete pogledati događaj na našem YouTube kanalu.

Kustosica

Armina Pilav, Un-war Space Lab/University of Sheffield, kustosica/producentica programa Toksične zemlje - Feministica, arhitektica, istraživačica i predavačica na Odjelu za pejzažnu arhitekturu Univerziteta u Sheffieldu.  Armina koristi cross-media alate, psiho-prostornost i radikalnu opservaciju kako bi razotkrila ekologije transformacija rijeka, zemljišta i srodnih prirodnih oblika, arhitekture i društva. Armina je osnivačica Un-war Space Lab i članica Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena u Sarajevu. 

Biografije umjetnika

Louis Henderson - režiser i pisac koji pokušava pronaći nove načine rada sa ljudima kako bi obrađivao i preispitivao naše trenutno globalno stanje koje definira rasni kapitalizam i sveprisutne historije evropskog kolonijalnog projekta. Radna metoda mu je arheološka.

Uriel Orlow - živi i radi na relaciji London, Lisabon i Zurich. Praksa Uriela Orlowa se temelji na istraživanju, usmjerena je na procese i multidisciplinarna, a uključuje film, fotografiju, crtež i zvuk. Poznat je po single screen filmskim radovima, predavanjima-performansima i modularnim, multimedijalnim instalacijama koje se fokusiraju na specifične lokacije i mikro historije. Njegov rad se bavi prostornim manifestacijama sjećanja, slijepim tačkama reprezentacije i oblicima proganjanja.

Charlotte Prodger - umjetnica koja živi i radi u Glasgowu i bavi se pokretnim slikama, pisanjem, kiparstvom i grafičkim tehnikama. Osvojila je nagradu Turner 2018. godine i predstavljala je Škotsku na Venecijanskom bijenalu 2019. godine. Dobitnica je nagrade Paul Hamlyn 2017. godine, a Margaret Tait 2014. godine.

Ben Rivers - studirao je kiparstvo prije prelaska na fotografiju i super8 film. Nakon diplomiranja, podučio se šesnaestomilimetarskom filmu i ručnoj obradi. Njegova filmska praksa proteže se po liniji između dokumentarnog i igranog filma.

Vanjski linkovi

Podijelite sadržaj