©

Jane and Louise Wilson. Monument (Apollo Pavilion, Peterlee), 2003, still. Courtesy the artist and 303 Gallery

Kustosi! Priredite izložbu s nama!

Pozivamo kustose iz zemalja Zapadnog Balkana da odgovore na teme koje vizuelni umjetnici u Velikoj Britaniji istražuju u programu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. U suradnji s British Councilom i LUX-om, predstavit ćete djela savremenih umjetnika iz zemalja Zapadnog Balkana čiji radovi su u skladu s temama iz EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI koja bi se izložila zajedno s djelima umjetnika iz Velike Britanije. Napravit ćete i koncept aktivnosti kojim biste privukli publiku, kako novu tako i onu koja već poznaje djela savremenih umjetnika i pokrenuli dijalog na temu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI koja najviše odgovara lokalnim okolnostima.

Ovo je prilika za profesionalni razvoj i razmjenu znanja i praksi kustosa koji će urediti koncept EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI i prateći program uključivanja publike na Zapadnom Balkanu. Kustose čiji prijedlozi budu odabrani očekuje jednosedmična studijska posjeta LUX-u, te brojni susreti s britanskim umjetnicima i organizacijama, a tokom i nakon posjete će imati priliku usavršiti svoje kustoske koncepte za predstavljanje EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI u zemljama Zapadnog Balkana.

O EKOLOGIJAMA BUDUĆNOSTI

EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI je dio serije TU SMO, serije od pet umjetničkih filmskih programa iz Kolekcije British Councila i LUXa koja ispituje kako teme kao što su pripovijedanje, marginalnost, naslijeđe, rodni identitet, urbanizacija i održivost utiču na izvanredne umjetnike u nastajanju i na etablirane umjetnike koji žive u Velikoj Britaniji, te kako ih oni istražuju kroz biografiju, dokumentarni film, poeziju i prozu.

Kombinacijom dokumentarnog,  (naučno) fantastičnog i pjesničkog manira, djela EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI spajaju prodorne poglede na okoliš, ekologije i kosmologije, klimatske promjene, antropocen, kolonizaciju, urbane budućnosti i održivost, te na dugu istoriju umijeća ekstrakcije i eksploatacije.

Maksimalno kustoski: kustoski rad s pokretnim slikama u djelima vizuelnih umjetnika

U okviru ovog programa kustoske suradnje, uspješni kandidati odlaze na jednosedmično studijsko putovanje u Veliku Britaniju. LUX će kustosima omogućiti istraživanje kustoskih tretmana pokretnih slika u filmu i u djelima savremenih vizuelnih umjetnika. Koncepcija kustostva ovdje podrazumijeva tretman djela od nabavke, arhiviranja, očuvanja, restauracije i preoblikovanja, preko prikazivanja, programiranja, instalacije, distribucije, prijevoda i interpretacije. U centru pažnje biće razrada kustoskih koncepata za EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI u zemljama Zapadnog Balkana, a tokom posjete kustosi će imati priliku i vidjeti djela britanskih umjetnika.

U središtu EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI je uređena kompilacija četiri djela čiji su autori Uriel Orlow, Louis Henderson, Charlotte Prodger i Ben Rivers. U izložbu je moguće uključiti i dodatne radove umjetnika kao što su Lawrence Lek i Jane i Louise Wilson. Objašnjenja i tehnički detalji za postavku su u dokumentu na dnu strane Future Ecologies exhibition specifications.

U ovom odjeljku je sve što treba da znate o ovom otvorenom pozivu:

Šta će događati tokom "Maksimalno kustoski"?

Program će se sastojati od niza seminara, razgovora i projekcija s osobljem  LUXa, kustosima, programerima i savremenim umjetnicima koji žive u Velikoj Britaniji. Usto će biti organizovane i posjete Kolekciji British Councila, ključnim institucijama i galerijama u Londonu, te jednodnevno istraživačko putovanje u Bristol gdje ćemo prisustvovati otvaranju izložbe u centru Spike Island.

Kustosi će čitave sedmice imati priliku za umrežavanje s profesionalcima iz ovog sektora.  Svoje kolege kustose, vizuelne umjetnike i programere upoznaće na predavanju, kad se od svih uspješnih kandidata očekuje da kroz kratke prezentacije predstave sebe i svoj rad.  Program će se također sastojati od niza razgovora sa nekim od umjetnika čiji radovi se nalaze u seriji TU SMO, kao i sa kustosima koji rade sa pokretnim slikama.

Program će voditi Benjamin Cook (osnivač i direktor LUXa i LUXa Scotland) koji se kao kustos, producent, arhivista, pisac i predavač već 22 godine profesionalno bavi vizualnim umjetnostima i nezavisnim filmskim sektorima u Velikoj Britaniji.

Šta tražimo ovim otvorenim pozivom?

Da (u saradnji s British Councilom i LUXom) odgovorite na teme koje vizuelni umjetnici u Velikoj Britaniji istražuju u programu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. To ćete učiniti podnošenjem svog originalnog kustoskog prijedloga koji će uključiti niz djela čiji su autori vizuelni umjetnici iz zemalja Zapadnog Balkana, djela koja bi se izložila zajedno s djelima umjetnika iz VB. Djela ne moraju nužno biti pokretne slike.

Uz to trebate osmisliti i program aktivnosti kojim biste privukli publiku, kako novu tako i onu koja već poznaje djela savremenih vizuelnih umjetnika i pokrenuli diskusije na teme koje najbolje odgovaraju lokalnim okolnostima a koja su u skladu sa temama EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI. Program uključivanja publike trebao bi biti u saradnji sa relevantni akterima poput organizacija civilnog društva, aktivističkih grupa, umjetničkih kolektiva i naučnika koji su aktivni u tematskim područjima kako bi pokrenuli širi društveni dijalog u umjetničkim prostorima.  Možete razmisliti i o programima profesionalnog razvoja, te predložiti takve programe namijenjene umjetnicima, kustosima, filmskim radnicima, programerima i studentima.

Šta vama nudi ova mogućnost?

 • Pristup kolekcijama British Councila i LUXa  koje sadrže najbolje filmove savremenih vizuelnih umjetnika koji žive u Velikoj Britaniji i upoznavanje s nekim od tih umjetnika
 • Šansu da uredite izložbu u saradnji s British Councilom i LUXom
 • Jednosedmično studijsko putovanje u London, gdje će LUX biti domaćin grupi kustosa / saradnika iz regije, a koje obuhvata radionice i obilaske relevantnih  
 • Saradnju s partnerima u svojoj i ostalim zemljama Zapadnog Balkana
 • Priliku da uz podršku stručnjaka na polju pokretnih slika, razmijenite s kolegama znanja i iskustva iz zajedničke djelatnosti  
 • Šansu za stvaranje nove publike i posredničkih veza s profesionalnim sektorom Velike Britanije i Zapadnog Balkana.  

Kako da se prijavite?

Detaljnije pojedinosti o samom programu i načinu prijave u dokumentu na dnu stranice, Guidance Notes.

Prijave obavezno podnijeti u formatu PDF (maksimalno 5 MB) najkasnije do ponoći (CET) 8. marta 2020. godine na e-adresu:  programmes@britishcouncil.rs. Prijave podnesene u bilo kom drugom obliku neće biti razmatrane.

Ključne informacije:

 • Poziv otvoren za: kustose iz zemalja Zapadnog Balkana s dokazanim profesionalnim iskustvom
 • Rok za prijavu: 00:00 ponoć (CET) 8. marta 2020
 • Studijska posjeta Maksimalno kustoski / Curatorial Intensive: Uspješni kandidati obavezno provode u Velikoj Britaniji sedam dana od 25. aprila do 3. maja 2020. godine.
 • Pored navedene nagrade, pokriveni su i troškovi putovanja, viza, smještaja i dnevnica za vrijeme boravka u Velikoj Britaniji (Maksimalno kustoska sedmica / Curatorial Intensive Week)
 • Nagrada za kustosa: 1.000 GBP neto.

Obavezni kriteriji:

 1. Kustos mora biti iz jedne od zemalja Zapadnog Balkana i imati profesionalno iskustvo kustosa na izložbi.
 2. Mora podnijeti kompletnu prijavu
 3. Mora potvrditi da je slobodan/slobodna u periodu 25. april - 3. maj 2020. godine i obavezati se na putovanje u Veliku Britaniju (Maksimalno kustoska sedmica).

Pod uslovom da su zadovoljena tri osnovna kriterija, komisija za odabir će prijave ocjenjivati na osnovu jasnoće, snage i maštovitosti kustoskog prijedloga; na osnovu mjere u kojoj prijedlog odgovara uslovima otvorenog poziva (Šta tražimo…); na osnovu izvodljivosti prijedloga u zadanom roku i na osnovu predloženog budžeta; na osnovu razloga konkurenata da učestvuju i stepena iskazane spremnosti za saradnju; te na osnovu dokazane saradnje sa galerijama ili prostorima za prikazivanje.

Kandidati koji uđu u uži izbor moraju biti dostupni za usmeni razgovor u periodu između 9-14. marta 2020. godine.

O našem Partneru

LUX je međunarodna umjetnička agencija koja podržava i promovira vizuelne umjetnike u eksperimentima, idejama i radovima s pokretnim slikama. Agencija je 2002. godine osnovana kao neprofitna organizacija i nastavlja tradiciju koju su od 1960ih njegovali naši prethodnici (The London Film-Makers’ Co-operative, London Video Arts i The Lux Centre). 

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se: programmes@britishcouncil.rs . Radujemo se vašim prijedlozima!