Pridružite nam se u Historijskom muzeju BIH u 17.00 sati svake srijede tokom trajanja izložbe i budite dio predavanja koje će držati lokalni umjetnici i novinari. Tokom predavanja moći ćete čuti više o tome kako se vizualna umjetnost i muzika preklapaju i kakav uticaj imaju na svakodnevni život.

Ulaz na predavanja je besplatan za sve posjetioce. Pridružite nam se i pratite razgovor na Facebook događaju 77 Million Paintings: srijeda u muzeju!

Raspored predavanja

Kino Šiška: Dijagonalne strategije kulturne produkcije

SRIJEDA, 22. AVGUST U 17.00

Matjaž Manček pravnu je diplomu dobio 1999, jutro nakon što je sa svojim bendom u Ljubljani svirao kao predgrupa za Fugazi. Na glazbenoj sceni aktivan je od 1996. godine kao glazbenik u raznim noise rock, free improve i eksperimentalnim bendovima i projektima. Radijski je aktivist (glazbeni urednik i DJ Radio Študenta, pokretač Klupskog maratona Radio Študenta; koordinator CrossRadio mreže nezavisnih radiopostaja bivše Jugoslavije), klupski DJ, promotor i producent lokalnih i međunarodnih glazbenih događaja, urednik je rx:tx glazbene etikete te osnivač Kataman Music Action. 

O ljudima, knjigama i fabrikama

SRIJEDA, 29. AVGUST U 17.00

Prva knjiga Selvedina Avdića je bila zbirka kratkih pripovjetki pod nazivom "Podstanari i drugi fantomi" koja predstavlja turistički vodič historijskog grada Jajca kao i opis zatvora u Zenici. Njegove kratke priče se javljaju u raznim antologijama i kolekcijama, a napisao je i biografiju svog rodnog grada Zenice, pod nazivom "Moja fabrika", koja je adaptirana u pozorišnu predstavu.

Radi kao odgovorni urednik online portala "Žurnal". Njegov prvi roman "Sedam strahova" objavljen je 2010. godine i odmah je dospio u uži krug jedne od najprestižnijih književnih nagrada u regiji. Englesko izdanje knjige je ušlo u uži krug za prevodilačku nagradu u oblasti naučne fantastike i epske fantastike 2014. godine, kao i širi krug za IMPAC književnu nagradu u Dublinu. Njegov novi roman "Kap veselja" je objavljen 2018. godine, dok se englesko izdanje uskoro očekuje.

Zvuk i narativ u radovima suvremenih regionalnih umjetnika i umjetnica

SRIJEDA, 4. JULI U 17.00

Adela Jusić je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek grafike na Univerzitetu u Sarajevu i magistrirala Demokratiju i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi, sa diplomom Univerziteta u Sarajevu i Bolonji. 

Izlagala je na više od 100 internacionalnih izložbi i učestvovala na brojnim rezidencijalnim programima, te u brojnim panelima, radionicama i konferencijama. 2010 godine osvojila je nagradu Young Visual Artist Award, kao najbolja mlada umjetnica u BiH, Henkel Young Artist Price CEE  2011. godine, te Specijalnu nagradu Oktobarskog salona u Beogradu 2013. Godine. Jedna je od kreatorki online Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije. 

Micro:bit kao alat za razvijanje kritičkog mišljenja i kreativnosti

ČETVRTAK, 12. JULI U 17.00

Nedim Krajišnik je omladinski aktivista, međunarodni trener i zaljubljenik u učenje i obrazovanje. Trenutno zaposlen kao koordinator mreže inovativnih nastavnika u CEI Step by Step, radi na razvoju novih inicijativa, promociji vrijednosti i kvalitetnog obrazovanja. Jedan od osnivača asocijacije srednjoškolaca u BiH i koautor niza dokumenata vezanih za omladinsku politiku.

Autor i realizator mnogobrojnih obuka za djecu i mlade, prosvjetne radnike te političke aktere u BiH i međunarodno. 

Vizualna memorija

SRIJEDA, 18. JULI U 17.00

Enis Čišić je strip crtač i ilustrator rođen u Sarajevu, gdje je i završio Akademiju likovnih umjetnosti. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u reklamnoj industriji radeći kao motion graphic animator. 

Autor je mnogobrojnih kaver ilustracija  za domaće i inostrane muzičare, kao i veliki broj stripova i ilustracija.  Među mnogobrojnim radovima svakako treba istaci strip adaptaciju priče Karima Zaimovića „Tajna Nikole Tesle“.

Može se reći da je svoju profesionalnu karijeru strip crtača počeo tek nedavno, kada potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Marvel Comics. Enis je do sada imao priliku crtati likove poput IronMana, Spidermana te Capetana Ameriku.

Šta se nalazi iza brda? Trendovi u novim medijima i uloga audio-vizuelnog sadržaja u novinarstvu 21. vijeka

SRIJEDA, 25. JULI U 17.00

Aleksandar Brezar je urednik novih medija BHRT, a radio je kao novinar na Radiju 202, te na nekoliko dokumentarnih filmova i sličnih projekata za američki PBS, Memorijalni muzej holokausta Sjedinjenih Američkih Država i Al Jazeeru English. Pisao je i još uvijek piše za Balkanist, Massachusetts Review, Mediacentar, Kosovo 2.0 i Analiziraj. 

Strip adaptacija kratke priče Karima Zaimovića, „Tajna Nikole Tesle“, koju je uradio sa Enisom Čišićem, nominovana je za nagradu Pushcart 2015., dok je druga priča, „Sarajevski nevidljivi čovjek“ uvrštena u izbor najboljih stripova Istočne Evrope po izboru američkog udruženja književnih prevodilaca ALTA. Kao jedan od organizatora javne kampanje „Ja sam muzej“, osvojio je dvije nagrade Europa Nostra za očuvanje kulturnog nasljeđa 2016. 

Artivism: Kako mijenjati društvenu stvarnost kroz umjetnički protest

SRIJEDA, 1. AVGUST U 17.00

Maša Durkalić je novinarka, aktivistkinja i feministkinja iz Sarajeva. Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Novinarstvom se bavi od 2002, a od 2011. se posvećuje izvještavanju i istraživanju o pravima žena i LGBTI pravima. Magistrica je demokratije i ljudskih prava ERMA (European Regional Master in Democracy and Human Rights) programa. Stipendistica je UN University Gender Equality and Training (UNU-GEST) programa Univerziteta na Islandu.

Dugogodišnja je suradnica organizacija civilnog društva Sarajevski otvoreni centar i Fondacija CURE. Bavi se istraživanjem društvenih pokreta s posebnim akcentom na feministički aktivizam u regionu Jugoistočne Evrope. Urednica je prvog LGBT info portala u BIH. 

Uloga muzike u razvoju lokalne zajednice

SRIJEDA, 8. AVGUST U 17.00

Orhan "Oha" Maslo radi u muzičkoj industriji već 17 godina kao muzičar, producent i menadžer . Kao perkusionista radio je na projektima sa:  Brian Eno, Horace Andy, Prince Stanley, Duncan Sheik, Anthony Tidd, the Dutch Metropole Orchestra, Mostar Sevdah Reunion, Dubioza Kolektiv, Vasil Hadžimanov Band, Umoya Ensemble i mnogim drugim.

Producirao je  koncerte za Europsku komisiju povodom obilježavanja Dana Europe u Mostaru, te je bio direktor projekta Bridge Eternal – NEO Balkan za jugoistočnu Europu prezentiranog na EXPO 2005 u Japanu.

Danas radi kao izvršni producent Mostar Blues & Rock Festivala, menadžer je recording studija MC Pavarotti i projekt menadžer Mostar Rock School.