Posljednji u našem nizu primjera dobre prakse iz Evropske fondacije za obuku (ETF) bavi se programom koji pomaže mladim preduzetnicima sa Belfast univerziteta i koledža da započnu sopstveni biznis.

Gradsko vijeće u Belfastu 2009. godine je pokrenulo Belfast Enterprise Akademiju kako bi povećali broj novih preduzeća i riješili problem visokih stopa neuspjeha prethodnih preduzeća na tom području. Osam godina kasnije, program je doveo do stvaranja 83 start-up preduzeća pod vodstvom studenata. Ovaj broj idalje nastavlja da raste.

Belfast Enterprise Akademija pruža polaznicima alate koji su im potrebni kako bi uspješno pretvoriti svoje poslovne ideje u stvarnost i podučava kreativnom razmišljanju, poslovnim ekspertizama, vještinama prezentovanja i timskog rada. Otvorena je za studente sa fakulteta i učenike koledža u Belfastu. Program bira 30 perspektivnih preduzetnika svake godine putem online prijave.

Odabrani učesnici dobijaju praktičnu obuku u preduzetništvu i poslovnim vještinama, kao i poslovnu podršku i mogućnosti umrežavanja. U središtu programa je poslovna zajednica i mreža podrške koja okuplja učesnike, mentore i bivše alumnije.

Dovoljno fleksibilan da se uklapa u program redovnog školovanja, ovaj program počinje sa dvodnevnim intenzivnim poslovnim izazovom, a tokom čitave godine nastavlja se kroz posjete preduzećima, radionice, predavanja i mentorstva, kao i događanjima umrežavanja.

Postoji jak fokus na učenju iz stvarnih poslovnih situacija. Kurs za marketing, na primjer, se odvija u kreativnom dizajnerskom studiju, dajući studentima mogućnost direktnog učenja od dizajnera i marketing predstavnika.

Posjete preduzećima su još jedan od ključnih dijelova programa, gdje učenici dobijaju individualnu podršku u bilo kojoj oblasti znanja koja im je potrebna, od brendiranja, marketinga ili finansiranja, do detaljnih savjeta od strane iskusnih preduzetnika ili vladinih agencija za podršku.

Po završetku programa, učesnici se kvalifikuju za akreditaciju putem mreže Open College.

Ključni faktori uspjeha:

  • fokusiranost: cilja na učenike koji imaju poslovnu ideju i ozbiljno razmišljaju o započinjanju sopstvenog biznisa
  • fleksibilnost: organizovan na način da ne ometa svakodnevne obaveze učenika
  • raznolikost: obuhvata mješavinu različitih mogućnosti učenja, uključujući intenzivne kurseve, posjete, radionice, mentorstvo i umrežavanje
  • personalizacija: koristi jedan-na-jedan podršku kako bi se zadovoljile specifične potrebe učesnika
  • praktičnost: provodi učenje u različitim postavkama izvan tradicionalnog okruženja za obuku, uključujući i preduzeća
  • povezanost: ima za cilj stvaranje poslovne zajednice i mreža podrške, uključujući i putem online sredstava
  • relevantnost: baziran je na opsežnim konsultacijama sa agencijama za podršku poslovanju, obrazovnim institucijama i učesnicima prethodnih start-up programa.

Vanjski linkovi