PREDSTAVLJAMO VAM PRVO IZDANJE NAŠEG INTERNETSKOG MAGAZINA „VOCATIONAL EDUCATION EXCHANGE”, NAMIJENJENOG NASTAVNICIMA I RUKOVODIOCIMA U OBLASTI STRUKOVNOG OBRAZOVANJA.

Nadamo se da ćete se složiti s našom odlukom da ovu inicijativu pokrenemo na Zapadnom Balkanu: u nekim zemljama ove regije nezaposlenost mladih dostiže čak 60 procenata

Nastavnici iz zemalja ove regije često nam govore da žele više prilika za upoznavanje s načinom rada svojih kolega iz Velike Britanije, više prilika za diskusije o izazovima s kojima se suočavaju u vlastitom radu, kao i više prilika za sticanje uvida u nove zamisli o tome kako se mladima može pomoći da poboljšaju svoje izglede za zapošljavanje. A istovremeno su nastavnici i direktori britanskih strukovnih škola već prevazišli mnoge prepreke s kojima se sada suočavaju njihove kolege na Zapadnom Balkanu. Britanski nastavnici bi željeli svoja iskustva prenijeti nastavnicima iz cijelog svijeta i, ukoliko je moguće, i svojim učenicima pružiti tu priliku.   

I upravo je zato tu magazin "Vocational Education Exchange".

U prvom izdanju časopisa saznajemo više o izazovima s kojima se susreću akteri strukovnog obrazovanja učenika od 16 do 19 godina. Saznajemo kako su oni riješili te izazove i šta su, po njihovom mišljenju, ključni faktori uspješnih rješenja. John Mountford, direktor za međunarodnu saradnju britanskog Udruženja koledža (Association of Colleges), govori o izazovima s kojima se suočava sektor strukovnog obrazovanja u Velikoj Britaniji, dok Pat Carvalho, direktorica koledža Harrow, i Owen Price, menadžer nastavnog programa tog koledža, govore o tim izazovima sa stanovišta svoje institucije.

Zahvaljujući našim partnerima, Education and Training Foundation, u ovom izdanju možete pročitati i članak britanske Fondacije za istraživanja u obrazovanju (National Foundation for Education Research) o tome kako bi strukovno obrazovanje trebalo izgledati.

Pored ovoga, možda je i najvažnija vijest to da od sada možete pretraživati bazu podataka Fondacije za obrazovanje i strukovnu obuku (Education and Training Foundation) i besplatno preuzimati nastavne materijale!

Posebno nas raduje jaka podrška koju je naša inicijativa dobila od vodećih ličnosti britanskog sektora za strukovno obrazovanje i obuku, među kojima su i Martin Doel CBE, generalni direktor Udruženja koledža i Dejvid Russel, generalni direktor Education Training Foundation.

Ali najvažnije nam je ipak da čujemo vas! O čemu biste željeli čitati u našim narednim izdanjima? Ova inicijativa se zasniva na razmjeni ideja o budućnosti strukovnog obrazovanja, pa vas pozivamo da pitanja i komentare šaljete kroz zvanični hashtag #VEexchange na Facebooku i Twitteru.

Nadam se da ćete uživati u prvom izdanju

Veliki pozdrav,

Helen Silvester
Direktor za obrazovanje u oblasti šire Evrope, British Council

Helen Silvester rukovodi programima British Council-a u oblasti obrazovanja u preko 15 zemalja istočne i južne Evrope i centralne Azije. Njen posao se prvenstveno fokusira na visoko obrazovanje, nauku, stručno obrazovanje i preduzetništvo – jačanje saradnje između vlada, univerziteta, koledža i pojedinaca iz Velike Britanije i zemalja regiona šire Evrope.