Svakog mjeseca ćemo čuti mišljenja nastavnika, predavača i mnogih drugih učesnika procesa strukovnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu. Ovog mjeseca razgovaramo s Mexhide, nastavnicom vrlo željnom da uči, unaprijedi svoja umijeća i razmijeni iskustva sa kolegama sa Zapadnog Balkana i iz Velike Britanije:

Pošto imamo najmlađu populaciju u Evropi, za nas je važno da mlade dobro obučimo i pripremimo za radno okruženje. Zato su za nas ključni saradnja i odnos između institucija strukovnog obrazovanja i poslodavaca. Trenutno je u tom odnosu glavni izazov nepostojanje jasne strategije za uspostavljanje ovog vida saradnje. Za sada se ovi odnosi zasnivaju na dobroj volji pojedinih kompanija da učenicima pomognu da za vrijeme školovanja steknu i radno iskustvo.

- Mexhide Çollaku, nastavnica strukovne škole Ymer Prizreni, Kosovo

Za mene je najveći izazov motivisati učenike da uče, i pomoći im da napreduju u svojoj profesiji.

- Bratislav Pejić, profesor agencijskog i hotelskog poslovanja, Trgovačko-ugostiteljska škola Leskovac, Srbija

Najveći izazov sa kojim se suočavam je uspostavljanje dobre saradnje između škole i kompanija. Drugi veliki izazov je kako učenicima prenijeti znanje i vještine koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada, kako bi se lako pronašli na radnom mjestu i u društvu.

- Goran Grozdanovski, profesor u sektoru turizma i ugostiteljstva, strukovna škola Lazar Tanev, Skopje, Makedonija

Nadamo se da ćemo tokom narednih mjeseci čuti mišljenja sve većeg broja nastavnika iz cijele ove regije, te tako dobiti jasniju sliku problema nezaposlenosti mladih. Nadamo se da će to podstaći i diskusije o rješenjima mogućim u okviru strukovnog obrazovanja.

Iznesite i vi svoje mišljenje!